"S-a indepartat perspectiva considerarii Poloniei drept tara care nu respecta statul de drept, dar devine reala viziunea banilor mai putini din viitorul buget al Uniunii, potrivit Rzeczpospolita, citat de Rador.

"Polonia va trimite deja saptamana viitoare la Bruxelles experti pentru discutii cu Comisia Europeana si cu statele membre" - a informat Konrad Szymanski, secretar de stat pentru probleme europene. Ei vor explica detaliile celor cinci legi juridice poloneze, in care Bruxelles-ul vede o amenintare pentru statul de drept, iar guvernul de la Varsovia o reforma necesara a sistemului de justitie in conformitate cu standardele europene.

Aceasta este ofensiva noului guvern polonez, care vrea sa discute detaliile, pentru a trena luarea deciziei de catre Consiliul Uniunii. Din informatiile noastre reiese ca aceasta ar putea fi o strategie reusita. Nu numai pentru ca noul premier si ministru al afacerilor externe au incetat sa atace Comisia Europeana si se intalnesc cu conducatorii ei, dar si din cauza situatiei politice din intreaga Uniune.

"Toti asteapta indicatii din partea Germaniei si a Frantei, dar intre aceste tari situatia nu este deloc asa de buna" - spune neoficial interlocutorul nostru cu o functie importanta in institutiile europene.

In plus, in afara de Polonia si alte tari au probleme. In mod traditional Ungaria, dar acum Comisia este serios ingrijorata de reforma sistemului de justitie in Romania. La acestea se adauga corupta Bulgarie si Cehia, unde premier poate deveni un om acuzat de fraudarea fondurilor de la Uniune. "Sunt tari care ele insele au probleme cu respectarea ordinii de drept si nu vor vota impotriva Poloniei. Dar sunt unele care considera ca acesta este un instrument ineficient" - considera Agata Gostynska-Jakubowska, experta la CER. In opinia ei, guvernul polonez va castiga in scurt timp, pentru ca nu va exista o majoritate de 22 state pentru demararea articolului 7.

La fel pare a gandi Konrad Szymanski, care a exprimat convingerea ca nu se va ajunge atat de repede la discutii pe tema articolului 7 la forumul Consiliului Uniunii. De altfel, mai inainte a anuntat clar acest lucru guvernul bulgar, care se afla in fruntea UE pana la sfarsitul lui iunie. Reprezentantii lui au convins ca este nevoie de timp si Bulgaria va initia doar acest proces, iar de problema se va ocupa urmatoarea presedintie, adica cea austriaca. Intre timp insa, si acest lucru arata rau pentru Polonia, are loc discutia despre finantele Uniunii dupa anul 2020. Vera Jurova, comisarul Uniunii pentru problemele justitiei, a anuntat ca Comisia vrea sa propuna co

nditionarea platilor din bugetul Uniunii de existenta unei justitii eficiente si independente. "Rz" a fost prima care a scris despre acest lucru.

In mai, CE va prezenta proiectul bugetului multianual, in care s-ar putea gasi anuntarea acestui mecanism, iar detaliile lui in discutiile cu participarea expertilor ar putea fi prezentate la toamna. "Multi se indoiesc ca se va reusi elaborarea acestui indicator precis si ca apoi va fi acceptat de Consiliul Uniunii"- auzim in Comisia Europeana. Dar totul va arata ca vor fi consecinte financiare. "Chiar daca nu datorita mecanismului concret, ci datorita acestor proceduri si indicatori in noul buget, care vor face ca Polonia sa primeasca mai putini bani", considera interlocutorul nostru.

Acest balon de incercare lansat de CE este, se pare, sugestia Mariannei Thyssen, comisarul Uniunii pentru politica sociala, adica conditionarea platilor de politica de coeziune si nu de produsul national brut, ci de somaj. Pentru Polonia, cu forta ei de munca record, va fi o pierdere insemnata. ~"Nu vom fugi de discutiile privind legarea statului de drept de buget. Pacat ca Polonia pierde intregul ei capital politic in construirea unei minoritati menita sa blocheze articolul 7, in loc sa obtina aliati in Comisia Europeana si in randul statelor platitoare netto pentru un buget viitor de la Uniune avantajos pentru ea", considera Gostynska-Jakubowska, potrivit Rzeczpospolita, citat de Rador.