Soldul si genunchii Nadiei Miteva sunt artificiali. Are o sarma de-a lungul vertebrelor superioare, pentru a-i stabiliza oasele gatului. Cand vorbeste, apasa un buton rosu de pe un tub care i-a fost recent instalat in gat intr-o operatie pe corzile vocale.

Comertul paralel cu medicamente afecteaza multi pacienti in BulgariaFoto: Balkan Investigative Reporting Network

"Sunt distrugeri colaterale provocate de o afectiune reumatica", a spus ea.

In cazul lui Miteva, care este conducatoarea unui centru comunitar din satul Sladun din Bulgaria, aflat langa orasul Svilengrad, un singur lucru ii tine sub control severa artrita reumatoida de care sufera: o injectie saptamanala cu un drog imunosupresor numit RoActemra.

Fara el, intra in agonie.

"Durerea te sfasie dinlauntru", spune Miteva, care are 44 de ani. "Uneori iti vine pur si simplu sa-ti rupi pielea de pe tine".

De trei ori in acest an, problemele de aprovizionare au facut imposibila obtinerea medicamentului RoActemra la cea mai apropiata farmacie unde il gaseste de obicei, pentru care ia autobuzul cale de 80 de kilometri pana in orasul de provincie Haskovo.

In mod normal farmacia obtine medicamentul in 24 de ore. Dar vreme de 43 de zile in aceasta primavara, 36 de zile spre finalul verii si alte opt la final de toamna, comenzile au ramas neonorate. Tot ce a putut sa faca Miteva a fost sa astepte langa telefon si sa indure.

Miteva nu a fost singura persoana ramasa fara tratament. Potrivit Asociatiei Afectiunilor Reumatice, penuria de RoActemra a afectat si farmacii din alte orase din sudul tarii, intre care Dimitrovgrad, Stara Zagora, Kazanlak si Panaghiuriste.

“Unele persoane au in mod constant probleme in a gasi medicamentul", a spus Boryana Boteva, presedinte al asociatiei care sprijina 30.000 de persoane ce sufera de afectiuni reumatice pe intreg teritoriul Bulgariei.

RoActemra este doar unul dintre zecile de medicamente despre care expertii spun ca dispar din rafturile farmaciilor din Bulgaria pentru ca sunt achizitionate de intermediari care le vand in alte tari ale UE pentru un pret mai mare.

Acesti distribuitori reprezinta un gen aparte de traficanti de medicamente. Se specializeaza in farmaceutice patentate si exploateaza diferenta de pret de la o tara la alta. Potrivit regulilor UE privind libera circulatie a bunurilor si serviciilor, totul este perfect legal.

Practica poarta numele de "comert paralel" si functioneaza in felul urmator.

Distribuitorii autorizati importa medicamentele de la companiile farmaceutice multinationale in tari precum Bulgaria, Grecia sau Portugalia, unde pretul lor este relativ mic, in conformitate cu criteriile de referinta utilizate de autoritatile nationale.

Apoi exporta unele medicamente — de obicei cam 10 la suta — in tari ca Germania, Marea Britanie sau Olanda, unde farmaceuticele costa mult mai mult.

Distribuitorii reambaleaza medicamentele si le eticheteaza in limba folosita pe noua piata, le vand la pret mai mare si baga in buzunar diferenta.

Peste 320 de distribuitori sunt autorizati sa desfasoare comert paralel de catre Agentia Bulgara pentru Medicamente, ABM.

In vreme ce multe tari au luat masuri pentru a preveni golirea stocurilor de medicamente pe piata interna din cauza comerciantilor paraleli care le exporta in alte tari din UE, Bulgaria are unul dintre cele mai relaxate niveluri de control din Europa, spun expertii in sanatate.

Pe langa piata paralela de medicamente din Bulgaria, probleme apar si ca urmare a fraudelor si furturilor, care contribuie si ele la scaderea rezervelor, reveleaza o investigatie a Balkan Investigative Reporting Network, BIRN.

De la farmacisti lipsiti de scrupule, pana la infractori care intra pe grupurile online de sprijin ca sa achizitioneze de acolo medicamente, BIRN a descoperit existenta unei activitati subterane infloritoare de sifonare a farmaceuticelor din sistemul public de sanatate.

In acest timp, oficialitatile din sanatate spun ca e posibil ca unele spitale sa falsifice datele pentru a umfla cantitatea de droguri necesara tratamentelor costisitoare pentru cancer, creand un surplus de flacoane de medicamente pretioase pe care pot apoi sa le revanda.

Autoritatile spun ca medicamentele furate prin astfel de smecherii sunt aproape sigur revandute in strainatate.

Continuare pe Sinopsis.info.ro. Articol de Dimitar Iliev, realizat în cadrul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence, cu sprijinul Fundației ERSTE și al Fundațiilor pentru o Societate Deschisă, în colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network.