Una dintre cele mai mari amenintari cu care se confrunta SUA ar putea veni din Europa, a declarat directorul Departamentul american de Securitate Interna (DHS), Michael Chertoff, citat de BBC.

Oficialul de la Washington a afirmat ca atacurile si comploturile militantilor islamisti in Europa din ultimii ani au convins autoritatile americane de "pericolul real ca Europa va deveni o platforma pentru teroristi".

"Trebuie sa spun ca cele mai mari amenintari vin de peste granite, iar unul dintre locurile despre care suntem din ce in ce mai ingrijorati este Europa", a declarat Chertoff.

Directorul DHS a mentionat in acest sens atentatele cu bombe din Madrid si Londra, alerta terorista care a afectat zborurile transatlantice dintre SUA si Marea Britanie in august 2006, precum si "persoanele care calatoresc din Asia si Orientul Mijlociu in Europa pentru a declansa atacuri".

Chertoff a precizat ca este foarte probabil ca oficialii americani sa sporeasca controalele de securitate pentru calatorii sositi de pe aeroporturile si porturile europene. Cetatenii multor state europene calatoresc in SUA fara sa fie verificati inainte, datorita existentei programelor de eliminare a vizelor americane.

Directorul DHS s-a grabit sa afirme ca oficialii din SUA vor lua masuri pentru ca turismul si comertul sa nu fie afectate, deoarece acestea sunt parte importanta a economiei americane.

Michael Chertoff a facut aceste declaratii cu doar cateva zile inainte de implinirea a cinci ani de la crearea Departamentului, oficialul afirmand ca SUA sunt in prezent un loc mai sigur datorita strategiilor de securitate adoptate. Printre acestea, el a mentionat programele de verificare a celor ajunsi in SUA, incluzand fotografierea si amprentarea lor, numarul sporit de patrule la granite, precum si constructia de ziduri de protectie la frontiera cu Mexicul.