Presedintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, si presedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, au purtat vineri o convorbire telefonica, a anuntat echipa lui Trump, citata de agentia France Presse.

Potrivit AFP, este vorba despre o initiativa fara precedent din 1979, an in care presedintele de atunci al SUA, Jimmy Carter, a adoptat politica unei singure Chine, si exista riscul ca initiativa lui Trump sa irite regimul de la Beijing.

"In timpul discutiei, cei doi lideri au luat nota de stadiul relatiilor stranse din domeniul economic, politic si de securitate dintre Statele Unite si Taiwan", se arata in comunicatul remis de echipa celui de-al 45-la presedinte american.

Un oficial din cadrul reprezentantei taiwaneze la Washington a evitat sa confirme, pentru Reuters, ca discutia a avut loc, dar a apreciat ca un astfel de demers ar fi unul "istoric", primul de la momentul cand America a taiat legaturile diplomatice cu Taiwanul.

China nu a transmis, deocamdata, o pozitie oficiala, dar Reuters subliniaza ca este de asteptat ca Beijingul sa fie critic fata de semnalul de apropiere dintre cele doua state, in conditiile in care China considera Taiwanul drept una dintre provinciile sale "tradatoare".

Tsai Ing-wen este unul dintre cei patru lideri pe care Donald Trump i-a contactat telefonic in cursul zilei de vineri. Presedintele ales al SUA a mai discutat cu presedintele filipinez, cu liderul afgan si cu cel din Singapore, potrivit Agerpres.