Exportul mai multor produse din Republica Moldova spre piata Uniunii Europene, cum ar fi cel de struguri, mere, rosii, nu acopera cotele prevazute in Acordul de Asociere,informeaza IPN.

Republica MoldovaFoto: Wikipedia

La solicitarea IPN, Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare a explicat ca exportul produselor agroalimentare pe piata UE este determinat de unele constrangeri precum reluarea partiala a exporturilor pe piata Federatiei Ruse.

La fel, exportul este determinat si de nivelurile mai favorabile a preturilor pe piata CSI.

In aceste conditii, producatorii au o tendinta de revenire pe piete traditionale de export.

De asemenea, mentinerea embargoului pentru importul produselor agroalimentare din UE pe piata Federatiei Ruse contribuie la suprasaturarea pietei UE si acces mai dificil pentru noi tari exportatoare pe piata, precum si preturi mai putin favorabile.

Potrivit datelor ministerului cu privire la cantitatile de produse exportate spre UE in primele noua luni ale anului trecut, producatorii din Republica Moldova au exportat spre UE aproape 24 de tone de rosii, desi cota prevazuta este de 2.000 de tone.

Principalele tari in care s-au exportat rosii moldovenesti sunt Lituania si Romania.

Usturoi, desi documentul prevede o cota de 220 de tone, nu s-a exportat deloc.

La fel, in perioada 1 ianuarie-1 octombrie 2015, struguri de masa in stare proaspata s-au exportat intr-o cantitate de peste 6 mii de tone, in valoare de 1,6 milioane de dolari, in conditiile in care cota de export fara taxe a strugurilor de masa este de 10 mii de tone.

De asemenea, in perioada de referinta, producatorii moldoveni au exportat aproape 620 de tone de mere proaspete in UE, desi cota prevazuta in Acordul de Asociere este de 40 de mii de tone, mai transmiteIPN.