Nivelul de amenintare cu o invazie rusa in Ucraina a crescut in comparatie cu situatia dinaintea acordurilor de la Geneva din 17 aprilie, a declarat vineri adjunctul sefului administratiei prezidentiale de la Kiev, Andrei Sencenko, intr-o interventie la postul de televiziune ucrainean Kanal5, potrivit media ucrainene Unian si Ukrainskaia Pravda, citate de Agerpres. "Cred ca nivelul de amenintare (cu o invazie a trupelor ruse in Ucraina) a crescut. Este evident faptul ca pentru Putin obiectivul nr.1 ramane perturbarea procesului de stabilizare a situatiei in Ucraina si esecul alegerilor prezidentiale anticipate", a avertizat oficialul ucrainea.

Referindu-se la prezenta rusa in regiunile din sud-estul Ucrainei, fapt negat de catre Moscova, seful administratiei de la Kiev a indicat ca autoritatile ucrainene au retinut in ultimul timp 25 de ofiteri GRU (Serviciul de informatii al armatei ruse) pe teritoriul Ucrainei. "Unii dintre ei au trait si cate doi-trei ani sub nume false, cu documente false, contrar acordului dintre Ucraina si Federatia Rusa, desfasurand activitati subversive si de colectare de informatii pe teritoriul ucrainean", a indicat Andrei Sencenko.

"Am fost criticati pentru debutul lent al operatiunii antiteroriste, dar acest inceput a fost consacrat separarii grupurilor de cetateni care participa la proteste. Am reusit practic pe teritoriul Donbasului /regiune carbonifera din estul Ucrainei/ sa separam manifestantii pasnici, care s-au ridicat impotriva vietii de mizerie, a coruptiei totale si a nedreptatilor. Am reusit sa-i sa-i indepartam de proteste", a adaugat acesta. "Celor care nu sunt implicati in acte criminale si nu au mainile patate de sange noi le spunem:,,Plecati, suntem gata sa va amnistiem', dar este o alta discutie cu privire la cei care doresc sa instituie un control asupra Donbasului si resurselor acestuia si care incearca sa-si aroge dreptul de a controla populatia de circa 10 milioane de locuitori ai regiunii."

Pe de alta parte, Washingtonul a avertizat Rusia cu privire la o invazie militara pe teritoriul Ucrainei, dupa ce armata rusa a lansat joi noi exercitii in apropiere de frontiera ucraineana, ca raspuns la ofensiva declansata de Kiev impotriva separatistilor din sud-estul tarii, potrivit agentiei de presa Interfax-Ukraina. "O avansare in teritoriul ucrainean ar fi o greseala grava", a spus purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, amintind ca de la 17 aprilie, cand au fost convenite acordurile de la Geneva, secretarul de stat american John Kerry a discutat de sase ori cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov in legatura cu masurile privitoare la detensionarea situatiei din Ucraina.

Ministrul rus "nu a vorbit niciodata despre responsabilitatea aplicarii de catre Rusia a prevederilor acordului, mentionand ca acest document nu impune actiuni din partea Federatiei Ruse, ci vizeaza doar afacerile interne ale Ucrainei", a afirmat Psaki.

Referitor la operatiunea militara a autoritatilor de la Kiev in estul Ucrainei, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat spune ca "Guvernul ucrainean gestioneaza intreaga Ucraina si are dreptul sa asigure ordinea, linistea si stabilitatea in tara".