Cercetarile pentru localizarea avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines disparut in noaptea de vineri spre sambata cu 239 persoane la bord au fost extinse masiv, dupa trei zile de cautari fara succes si in absenta oricarei urme a aeronavei, scrie AFP.

"Zona de cautare a fost extinsa in marea Chinei meridionale" de la o raza de 50 de mile marine (aproximativ 90 km) la 100 de mile in jurul locului unde controlul aerian a pierdut contactul cu aparatul, intre estul Malaeziei si sudul Vietnamului, a declarat seful aviatiei civile malaeziene, Azharuddin Abdul Rahma.

Acesta a confirmat ca operatiunile au fost extinse cu o zi in urma la coasta vestica a Malaeziei si la zona terestra, dupa ce armata a evocat "posibilitatea reala" ca zborul MH370 care facea legatura intre Kuala Lumpur si Beijing sa fi incercat sa se intoarca.

Extinderea substantiala a zonei de cautare arata perplexitatea autoritatilor in fata acestei disparitii misterioase, la o ora de la decolare.

Anuntul intervine dupa ce o analiza a unor urme de carburant detectate in mare in apropierea punctului posibil al disparitiei au aratat ca acesta nu provenea de la un avion.

Aceasta zona dintre Malaezia si sudul Vietnamului este in centrul operatiunilor de cautare de la disparitia avionului care transporta la Beijing 227 de pasageri de 14 nationalitati si 12 membri ai echipajului.

Ziua de luni a fost marcata de o serie de anunturi contradictorii legate de posibile urme detectate in aceasta zona.

Astfel, Malaezia a anuntat ca mai multe nave au fost trimise sa verifice prezenta unei posibile pute de salvare, dar o nava vietnameza ajunsa la fata locului a precizat ca nu a gasit decat un "capac de tambur pentru cabluri acoperit cu alge", dupa cum a precizat adjunctul sefului statului major al armatei vietnameze Vo Vo Tuan.

Un mister deconcertant

In total, zeci de nave, avioane si elicoptere din diverse tari (in special China, Statele Unite, Vietnam, Malaezia, Filipine, Singapore) participa la operatiuni.

In conditiile in care Malaezia a lansat o ancheta pentru terorism, dupa descoperirea a cel putin doi pasageri care se imbarcasera cu pasapoarte furate, Azharuddin Abdul Rahman nu a avut multe raspunsuri de oferit luni, in fata numeroaselor intrebari ridicate de aceasta disparitie.

Intrebat despre o eventuala deturnare sau o dezintegrare in zbor, aceasta a notat ca nimic nu poate fi exclus. "Studiem toate aspectele posibile a ceea ce s-ar fi putut intampla", a adaugat el.

"Acest mister fara precedent al disparitiei avionului este deconcertant si ne majoram eforturile pentru a face ceea ce trebuie facut".

Prezenta in avion a doi pasageri care calatoreau cu pasapoartele unui italian si unui austriac furate in Thailanda ridica de asemenea numeroase semne de intrebare.

Autoritatile malaeziene, care au anuntat ca au identificat una dintre persoane, fara a oferi detalii suplimentare, au dezmintit informatiile potrivit carora cei doi barbati aveau "trasaturi asiatice".

Americanii au trimis agenti FBI in Malaezia, subliniind ca in prezent nu exista nicio dovada de terorism.

La bordul aeronavei 777-200 se aflau 239 de persoane, dintre care doi copii mici. Pe langa cei 153 de chinezi si patru francezi (dintre care trie elevi ai Liceului francez international din Beijing), in avion se mai aflau 38 de malaezieni, sapte indonezieni, sase australieni si trei americani.

Daca avionul s-a prabusit in mare, ar putea fi vorba de cea mai grava catastrofa aeriana din 2001, data accidentului unui Airbus A300 al American Airlines, soldat cu 265 de morti in Statele Unite.