Cele mai puternice grupari islamiste in lupta armata, printre si unul afiliat al-Qaeda, au anuntat ca rup legaturile cu opozitia politica si formeaza o noua alianta, pentru care legea islamica trebuie sa fie "singura sursa de legislatie", scrie AFP.

"Coalitia nationala si guvernul Ahmad Tomeh nu ne reprezinta si nu le mai recunoastem", au precizat cele 13 grupari rebele islamiste, intr-un comunicat publicat marti seara.

Opozitia politica este instalata in strainatate, in special in Turcia. Armata Siriana Libera (ASL), principala coalitie a gruparile armate legate de opozitia din exil, este formata din militari care au dezertat din armata siriana si din civili care au luat armele in maini.

Printre semnatarii textului figureaza pe de o parte gruparile islamiste care faceau parte din ASL, in special Brigada Al-Tawhid, si pe de alta parte Frontul Al-Nosra, afiliat al-Qaeda. In plus, gruparea islamista Ahrar al-Sham, una dintre cele mai influente pe teren si care coopera cu ASL, a semnat si ea comunicatul.

Semnatarii "cheama toate gruparile civile si militare la unitate" afirmand ca legea islamica trebuie sa fie "singura sursa de legislatie".

Violentele dintre diversele grupari rebele s-au multiplicat in ultimele saptamani in Siria, chiar daca aceste grupari lupta si impotriva trupelor regimului Bashar al-Assad.

Dar obiectivul lor este diferit: semnatarii comunicatului doresc un stat fondat pe legea islamica in timp ce celelalte grupari, inclusiv ASL si opozitia politica, vor un stat democratic in care sa isi gaseasca locul toate comunitatile.

Potrivit expertilor, aceasta noua pozitie pune intr-o lumina stanjenitoare Occidentul, care sustine opozitia politica si armata, acum slabita si dezbinata in fata regimului.

Conflictul din Siria s-a declansat in martie 2011 printr-o miscare de contestare pasnica ce s-a militarizat ulterior in fata represiunii regimului. Rebelii erau initial dezertori din armata la care s-au alaturat ulterior in lupte civili si jihadistiveniti in cea mai mare parte din strainatate.