Solutiile la problemele din Orientul Mijlociu, in special la conflictul din Siria si la perspectiva unui Iran dotat cu arme nucleare, sunt "politice, nu militare", a declarat joi secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, citat de AFP.

Chuck HagelFoto: Agerpres/AP

"In Orientul Mijlociu, solutiile cele mai eficiente si durabile la provocarile cu cares e confrunta regiunea sunt politice, nu militare", a declarat seful Pentagonului intr-un discurs sustinut la Institute for Near East Policy din Washington.

In acest context, rolul Statelor Unite este "de a ajuta sa influenteze cursul evenimentelor" atat prin mijloace diplomatice, economice, umanitare, cat si prin mijloace militare, "in coordonare cu aliatii nostri", a adaugat Hagel, un veteran al Razboiului din Vietnam reticent in a anagaja armata SUA in conflicte militare.

In interventia sa, Hagel a argumentat ca Siria si Iranul reprezinta probleme pentru intreaga regiune.

Escaladarea violentelor in Siria ameninta sa se extinda peste granitele tarii, o problema accelerata de stocurilor de arme ale regimului, in timp ce sprijinul iranian pentru Bashar al-Assad, pentru Hezbollah si programul nuclear al Teheranului reprezinta o "amenintare evidenta" la adresa Stateleor Unite si a intregii regiuni, a precizat seful Pentagonului.

"Trebuie sa raspundem acestor provocari comune prin puterea unei coalitii de interese comune, care sa includa Israelul si alti aliati americani din regiune", a declarat ministrul, care tocmai a efectuat vizite in Israel, Egipt, Iordania, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite, aliatii traditionali ai Washinton-ului in Orientul Mijlociu.

In ceea ce priveste Statele Unite, acestea ar trebui sa "se angajeze cu discernamant", a afirmat Hagel.

"Acest lucru necesita o intelegere clara a intereselor noastre nationale, a limitelor noastre, dar si o intelegere a complexitatii acestei regiuni imprevizibile, contradictorii si totusi plin de speranta", a explicat secretarul american al Apararii.

Ministrul adjunct al Afacerilor Eterne din Israel a declarat pe 26 aprilie ca Statele Unite ar trebui sa recurga la o actiune militara pentru a "prelua controlul asupra arsenalului de arme chimice siriene", relata AFP la acea data.

"Este clar ca exista o vointa din partea Statelor Unite si a comunitatii internationale, pot actiona militar si sa preia controlul asupra arsenalului de arme chimice, (...) ceea ce va pune punct tuturor ingrijorarilor", a declarat Zeev Elkin, intr-un interviu pentru postul militar de radio.

Declaratii au fost facute la o zi dupa ce Statele Unite au recunoscut pentru prima oara ca regimul sirian a folosit probabil arme chimice, subliniind insa ca informatiile disponibile nu sunt suficiente pentru a sti cu certitudine daca Damascul a trecut "linia rosie" trasata de Washington.