O Europa federala cu puteri depline poate parea "de domeniul stiintifico-fantasticului politic" astazi, dar va deveni curand realitate pentru toate statele Uniunii Europene, fie ca sunt inauntrul sau in afara zonei euro, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, potrivit Daily Telegraph.

Jose Manuel BarrosoFoto: Comisia Europeana

Barroso a turnat gaz pe foc in dezbaterea britanica privind apartenenta la UE, insistand ca uniunea fiscala din zona euro va duce la o "uniune politica sporita" pentru toate cele 27 de state membre.

"Este vorba de uniunea economica si monetara, dar pentru intreaga Uniune Europeana (...) Prin urmare, Comisia isi va prezenta punctele de vedere si propunerile clare pentru modificarea tratatului, spre a fi dezbatute, inainte de alegerile europarlamentare", a spus el.

"Vrem sa punem toate elementele pe masa, intr-un mod transparent si consistent, chiar daca unele ar putea suna drept SF politic astazi. Vor fi realitate intr-un orizont de cativa ani", a sustinut Barroso.

Anuntul lui Barroso ca va expune planurile pentru o federatie europeana primavara viitoare, inainte de alegerile pentru Parlamentul European din mai 2014, va adanci si mai mult divergentele din randul conservatorilor britanici cu privire la UE, noteaza Telegraph.