Greve, opriri neprogramate ale muncii, uzine blocate: in fata multiplicarii si a acutizarii miscarilor sociale in Franta, guvernul socialist isi exprima acum deschis ingrijorarea legata de riscul unei explozii sociale in Hexagon, scrie AFP.

"Furia sociala, cu consecintele crizei economice si financiare, precaritatea, somajul, planurile de concediere, ele sunt acolo, clocotesc de ani", a recunoscut marti ministrul de Interne Manuel Valls. "Astazi asistam la mai putine miscari sociale, dar la riscul unor implozii sau explozii sociale", a avertizat el, la BFTV si RMC.

De cateva luni, contextul social s-a deteriorat puternic in Franta, cu anuntul desfiintarii a mii de locuri de munca in diverse sectoare: siderurgie (ArcelorMittal), auto (PSA, Renault, Goodyear) dar si petrol (Petroplus), chimie (Sanofi), transporturi (Air France), agro-alimentar (Doux) etc.

Opririle neprogramate ale muncii si operatiunile "uzina moarta" au devenit aproape evenimente cotidiene la Renault (care are in vedere desfiintarea a 11.200 de locuri de munca), si unde productia a fost in mai multe randuri paralizata, in timp ce la PSA (8.500 de concedieri anuntate), uzina Aulnay, in regiunea pariziana, pare sa se infunde in greva.

In acest context tensionat, serviciile de informatii ale politiei au primit recent instructiuni sa urmareasca "indeaproape" intreprinderile aflate in dificultate, pentru a anticipa o eventuala "radicalizare" a miscarilor sociale.

Politisti in jurul uzinelor

O nota de serviciu, datata 30 ianuarie si transmisa directorilor de departamente din securitatea publica subliniaza "riscuri de incidente" sau eventuale "amenintari asupra bunurilor de productie in cazul radicalizarii unui conflict".

Trebuie sa incercam sa intelegem aceste explozii sociale, "dar nu le putem admite", a explicat ministrul socialist de interne. "Putem intelege motivele care ii imping pe barbati si pe femei la disperare" dar "nu putem sa distrugem bunurile de productie", a adaugat acesta.

La uzina Renault din Flins, tot in regiunea pariziana, "prezenta politiei este tot mai puternica, cu multe masini nemarcate", spune Ali Kaya, delegat sindical. "Politia a contactat delegati sindicali", a adaugat acesta.

Secretarul general al CGT, cel mai mare sindicat din Franta, Bernard Thibault se declara ingrijorat de eventuala prezenta a fortelor de politie in locurile in care exista conflicte sociale, cerand evitarea acestor actiuni, care ar putea fi percepute "drept provocari".

Marti, cotidianul comunist L'Humanite a ales trei grevisti de la PSA drept "redactori sefi pentru o zi". "Presei ii place sa ii vada pe muncitori plangand, dar noi nu plangem, suntem furiosi", explica unul dintre acesti sindicalisti, Agathe Martin, magazionera.