Militantul pentru drepturile civice Chen Guangcheng, care a evadat in urma cu o saptamana din arestul la domiciliu in China si s-a refugiat cateva zile la ambasada SUA din Beijing, a declarat vineri ca este "in mare pericol" si "intr-o situatie critica" in China si a reiterat dorinta sa de a parasi tara, potrivit AFP.

Chen Guangcheng alaturi de ambasadorul american Gary LockeFoto: Agerpres/AP

UPDATE SUA a anuntat vineri ca lui Chen i-a fost acordata o bursa de studii de catre o universitate americana care i-ar permite acestuia sa isi ia si sotia si copiii cu el. Departamentul de stat american asteapta ca Beijingul sa ii ofere permisiunea de a pleca in SUA, scrie BBC.

"Sunt in mare pericol", a declarat Chen, care si-a exprimat speranta ca "Guvernul va onora angajamentele dintre China si Statele Unite pentru garantarea drepturilor de cetatean".

Potrivit BBC, Chen a telefonat in timpul Congresului american pentru a cere ajutorul in incercarea sa de a parasi tara impreuna cu familia. El a solicitat si o intalnire fata in fata cu Hillary Clinton.

Intre timp, ministerul chinez de externe a anuntat vineri ca Chen poate aplica pentru studii in afara tarii. "In prezent, Chen Guangcheng este in tratament in spital. Daca vrea sa studieze afara, poate aplica prin canalele obisnuite la departamentele relevante, in baza legii, ca orice alt cetatean chinez", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, citat de Reuters.

Avocatul orb, aflat in prezent la spitalul Chaoyang din Beijing, a precizat ca a primit vizita unui oficial guvernamental.

"Nu era un functionar din Justitie, ci de la Biroul de reclamatii", a afirmat el, referindu-se la administratia care primeste reclamatii din partea cetatenilor obisnuiti.

"Nu ajuta la nimic sa vorbesc despre asta, dar situatia mea este foarte, foarte critica", a apreciat el, adaugand ca autoritatile "nu lasa sa intre membri ai ambasadei" Statelor Unite la spital pentru a-l vizita.

"Sotia mea a iesit in aceasta dimineata, dar a fost urmarita si filmata. Cred ca sunt probleme mari" pentru ca "nu pot intalni responsabili ai ambasadei Statelor Unite. Nu i-am mai intalnit de alaltaieri (miercuri), a mai spus Chen Guangcheng.

Campion al luptei impotriva avorturilor fortate, avocatul autodidact s-a refugiat la ambasada SUA saptamana trecuta, dupa ce a evadat din arestul la domiciliu.

El a parasit ambasada miercuri, dupa ce a primit asigurari pentru securitatea sa si a apropiatilor sai in China. Dar dupa revederea sotiei si a prietenilor, Chen a anuntat ca vrea sa paraseasca tara.