Daca incerci sa cauti pe Sina Weibo, echivalentul Twitter-ului din China, termeni precum "CNN", zborul "UA898" sau "The Shawshank Redemption" (celebrul film american despre o evadare dramatica), primesti urmatorul mesaj: "Conform legilor si politicilor relevante, rezultatele cautarii nu sunt afisate", scrie CNN. Aceste cuvinte fac parte dintr-o lista lunga de termeni blocati de cenzorii chinezi in incercarea de a preveni distribuirea informatiilor legate de avocatul orb Chen Guangcheng, care a evadat vineri din locuinta sa unde unde era arestat din 2010.

Chen Guangcheng adreseaza un mesaj premierului chinezFoto: Captura YouTube

Avocatul orb Chen Guangcheng, critic acerb al exceselor politicii unicului copil in China, a confirmat vineri ca a evadat din locuinta sa, unde era arestat de la finele lui 2010, intr-un apel publicat pe internet si adresat premierului Wen Jiabao.

Guangcheng de afla in prezent la Ambasada americana din Beijing, iar oficialii americani si chinezi incearca sa gestioneze situatia, potrivit apropiatilor avocatului.

In timp ce evadarea dramatica si mesajul activistului chinez au facut inconjurul lumii in presa internationala, publicatiile din China au ignorat subiectul.

Corespondentii CNN au intrebat peste 30 de persoane aflate la metrou luni despre Chen - dintre acestia, doar doua auzisera de el si evadarea sa. Unul dintre ei a precizat: "A fost peste tot pe Weibo, pana cand a fost cenzurat subiectul."

"Este un raspuns tipic al oficialilor si o strategie destul de folositoare. Insa oamenii interesati se vor descurca sa afle", a explicat un comentator pe probleme de social media.

Chinezii sunt creativi in ceea ce priveste evitarea cenzurii, in special pe siteul Sina Weibo, unde o treime dintre cei peste 500 milioane de utilizatori de internet fac schimb de informatii.

Dupa ce termeni destul de evidenti, precum initialele "CGC" sau "barbat orb", au fost sesizati de cenzori si pusi pe lista interzisa, oamenii au incercat cu "Abing", un faimos muzician chinez orb de la inceputul secolului 20.

"The Shawshank Redemption" a fost folosit pentru a se face o comparatie cu saga personajului din film, care a avut o evadare dramatica. Numarul zborului spre Washington a devenit viral in urma zvonurilor ca Chen se afla in zbor spre SUA, zvonuri care s-au dovedit a fi false.

Alte cuvinte care au fost intre timp interzise: "Dongshigu" - satul sau natal, "ambasada SUA" si "perla" - porecla prietenului lui Chen care l-a dus cu masina la Beijing si care a fost retinut.

Autorul articolului mentioneaza ca, incepand de vineri, a postat 10 anunturi despre Chen, si 8 dintre acestea au "cazut" din cauza cenzurii.