Franz Beckenbauer, legendă a fotbalului german, a murit duminică, la vârsta de 78 de ani, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate pe o perioadă îndelungată.

Franz BeckenbauerFoto: Frank Hoermann/SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Franz Beckenbauer a murit la 78 de ani

Fost fundaş central, considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști din toate timpurile, Beckenbauer a înscris 14 goluri în 103 meciuri jucate pentru echipa națională (1965-1977).

A fost campion mondial ca jucător (1974), dar și ca antrenor (1990), lucru pe care l-au mai reușit doar brazilianul Mario Zagallo (a murit pe 6 ianuarie 2024) și francezul Didier Deschamps.

Potrivit Bild, starea lui Beckenbauer s-a deteriorat din 2015, după moartea fiului Stephan. Acesta suferea de Parkinson asociat cu demență, avea probleme cu inima și suferise un infarct ocular.

„Cu profundă tristețe vă informăm că Franz Beckenbauer s-a stins din viață în liniște ieri, duminică, înconjurat de familia sa. Vă rugăm să plângeți în tăcere și să vă abțineți de la orice întrebare”, a transmis familia celui cunoscut drept „Der Kaiser”.

În noul documentar „Beckenbauer”, Walter (fratele lui Franz) a afirmat că „dacă aş spune că este bine, aş minţi, iar mie nu-mi place să mint. Nu se simte bine”.

Înainte de Cupa Mondială din 2022 din Qatar, Franz Beckenbauer a declarat că nu poate fi prezent pentru că nu mai vede cu ochiul drept, la care a suferit un atac asemănător infarctului la inimă: „Am avut un aşa-zis atac de cord la un ochi. Din nefericire, nu pot vedea nimic cu ochiul drept şi trebuie să am grijă de inima mea”.

Total absent din mass-media din aprilie din cauza agravării stării sale de sănătate, ziarul german Der Spiegel trăsese un semnal de alarmă la finalul anului 2023, susţinând că orice izbucnire emoţională ar putea pune în „pericol grav” starea clinică a Kaiserului, care a suferit o „deteriorare semnificativă”, afectându-i atât judecata, cât şi memoria, fără nicio perspectivă de ameliorare, scrie News.ro.

Cariera impresionantă a lui Franz Beckenbauer

Legendă la Bayern Munchen, Beckenbauer a jucat şi la Hamburg şi New York Cosmos şi a câştigat de două ori Balonul de Aur, în 1972 şi 1976.

După ce s-a retras ca jucător, „Kaiser Franz” a devenit antrenor al echipei Germaniei de Vest, înainte de a-şi încheia cei şase ani pe bancă după titlul mondial din 1990, în Italia, împotriva Argentinei lui Diego Maradona.

Bernard Tapie i-a încredinţat conducerea formaţiei Olympique Marseille, care era în căutarea primului său titlu continental. Aventura sa la Marsilia a durat doar câteva luni (între 20 septembrie şi 31 decembrie 1990), înainte de a fi înlocuit de Raymond Goethals şi promovat pentru scurt timp la funcţia de director sportiv al clubului.

La întoarcerea la Bayern Munchen, unde a preluat conducerea primei echipe în 1994 şi din nou în 1996, Franz Beckenbauer s-a impus ca unul dintre managerii emblematici ai clubului.

Preşedinte al Consiliului de Supraveghere până în 2009, când a fost înlocuit de Uli Hoeness, legendarul fost mijlocaş central a rămas preşedinte de onoare al clubului din Munchen până la moartea sa, scrie News.ro.