​România a învins naționala din Kosovo (2-0) în preliminariile pentru Campionatul European din 2024, însă partida a fost suspendată timp de aproape 50 de minute după ce peluza „Uniți Sub Tricolor” a afișat un banner pe care scria „Kosovo e Serbia”.

Un banner cu Kosovo e Serbia, mesaj interzis de UEFA, a aparut pe Arena NationalaFoto: Razvan Pasarica / Sport News / Profimedia

>> România, victorie pe final cu Kosovo, după mai mult de o repriză în superioritate numerică / Partida, întreruptă aproape o oră

>> Edi Iordănescu a dezvăluit la ce se gândea când meciul a fost întrerupt din cauza bannerului „Kosovo e Serbia”

6 capete de acuzare la adresa României după disputa cu Kosovo din preliminariile CE 2024

​Meciul dintre România și Kosovo a fost întrerupt timp de aproape 50 de minute, după ce în peluza tricoloră a aparut bannerul „Kosovo e Serbia”, iar Federația de Fotbal din Kosovo a anunțat că va reclama incidentele la UEFA și la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Potrivit GSP, cei de la UEFA au deschis deja o anchetă în acest caz, iar sursa citată menționează că sunt 6 capete de acuzare în această situație: mesaje provocatoare de natură ofensatoare (bannere ilicite: „Basarabia e România” și „Kosovo e Serbia”), mesaje provocatoare de natură ofensatoare (scandări ilicite) comportament rasist, aprinderea de torțe, aruncarea de obiecte pe teren și blocarea zonelor de acces publice.

Astfel, România riscă să joace fără spectatori meciul contra Andorrei (octombrie), dar sunt șanse ca sancțiunea să fie aplicată și pentru disputa cu Elveția (noiembrie).

„Federația de Fotbal din Kosovo condamnă puternic incidentul serios cauzat de fanii naționalei României. Prin intermediul limbajului urii și al prejudiciului de imagine pe care l-au adus echipei naționale cu astfel de expresii și comportament nesportiv, aceștia au denigrat meciul de marți seara.

După acest incident, am cerut delegatului UEFA să înregistreze toate încălcările care au rezultat în atenționări pentru Federația de Fotbal din România și am solicitat ca toate aceste încălcări să fie procesate de forurile UEFA competente.

Federația de Fotbal din Kosovo s-a adresat și Comisiei Disciplinare a UEFA cu solicitarea ca măsuri adecvate să fie luate pentru scandările naționaliste, bannerele și discursul urii pe care le-au exprimat suporterii naționalei României.

Astfel de incidente nu trebuie să se repete. Fotbalul ar trebui doar să construiască legături între noi, nu să le dărâme. Le mulțumim celor care au condamnat incidentul de ieri și care sprijină fotbalul.

Federația de Fotbal din Kosovo a discutat și a adunat materiale și declarații înregistrate și fotografiate care completează dosarul pentru pedepsirea acestui incident, cu solicitarea ca toate evenimentele să fie revizuite de specialiști", se arată în comunicatul Federației de Fotbal din Kosovo, potrivit GSP.

>> Reacția FRF după ce „huliganii” au cauzat întreruperea meciului afișând bannerul „Kosovo e Serbia”

Preliminarii EURO 2024, clasamentul Grupei I

1. Elveția (17-5 golaveraj) 14 puncte

2. România (9-4) 12

3. Israel (7-7) 11

4. Belarus (4-11) 4

5. Kosovo (5-8) 4

6. Andorra (3-10) 2.

*La egalitate de puncte, departajarea se face în funcție de rezultatele din meciurile directe.

România în preliminariile EURO 2024, cine transmite fiecare partidă a tricolorilor

*Toate meciurile României din preliminarii vor fi LiveBlog pe HotNews.ro.

25 martie 2023: Andorra - România 0-2

28 martie 2023: România - Belarus 2-1

6 iunie 2023: Kosovo - România 0-0

19 iunie 2023: Elveția - România 2-2

9 septembrie 2023: România - Israel 1-1

12 septembrie 2023: România - Kosovo 2-0

12 octombrie 2023 - 21:45 Belarus - România / Antena 1

15 octombrie 2023 - 21:45 România - Andorra / Prima TV

18 noiembrie 2023 - 21:45 Israel - România / Prima TV

21 noiembrie 2023 - 21:45 România - Elveția / Antena 1.

De știut:

  • Primele două clasate se vor califica la turneul final din vara anului viitor (14 iunie - 14 iulie), găzduit de Germania.