România este în grupul țărilor cele mai vulnerabile la cutremure, arată EIOPA- Autoritatea europeană pentru asigurări și pensii ocupaționale- care a realizat un tablou al decalajului de protecție a asigurărilor pentru catastrofe naturale, potrivit unui raport al Băncii Naționale.

SeismografFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Riscul de inundații este evidențiat de BNR ca unul din cele mai importante riscuri fizice în România ca urmare a schimbărilor climatice, cu impact asupra populației și companiilor cu sedii aflate în județele vizate de acest risc. La nivel agregat, privind toate riscurile meteorologice, rata de acoperire a asigurărilor în România este de doar 2 la sută, situându-se în grupul țărilor cele mai expuse din Europa.

Conform analizei comune BCE- EIOPA pentru Politici de reducere a decalajului acoperirii riscurilor în materie de fenomene meteorologice extreme prin asigurări, România, alături de Bulgaria, Ungaria, Grecia, Italia, Malta, Cipru și Lituania se află în categoria de sub 5 la sută nivel mediu de acoperire prin asigurări a pierderilor economice survenite din cauze climatice în Europa. Cea mai bună situație, cu acoperire de peste 50 la sută este în Olanda, Danemarca, Norvegia și Islanda.

Segmentul societăților de asigurări a continuat să crească și în anul 2022, ajungând la un nivel al activelor totale de 37,99 miliarde lei (+17 la sută în termeni anuali). Dimensiunea modestă, deși în constantă majorare, plasează sectorul asigurărilor pe ultimul loc în sistemul financiar cu o pondere a activelor de 3,8 la sută (decembrie 2022).

Piața asigurărilor în România este dominată de segmentul asigurărilor generale, care reprezentau 83% din primele brute subscrise în primele trei trimestre ale anului 2022, fapt explicat de obligativitatea unor polițe de asigurare auto (de tip RCA) și pentru imobile (PAD). Situația reflectă atât nivelul scăzut de educație financiară, arată Raportul Băncii Naționale, care notează că o creștere a pieței asigurărilor depinde de creșterea gradului de încredere a consumatorilor și de adaptarea ofertei de produse de asigurare la piața locală.

Comparativ cu statele membre ale UE, România continuă să se afle pe ultimul loc în UE în ce privește raportul prime brute subscrise la numărul de locuitori pentru asigurările de viață (16,22 euro pe locuitor, față de media țărilor din regiune103 de 87 euro pe locuitor).

Rata combinată, calculată ca sumă a costurilor cumulate raportată la primele câștigate, arată de asemenea o valoare îngrijorătoare pentru România. Valoarea indicatorului este cea mai mare din UE, 106 la sută (Orice valoare supraunitară indică pierderi pentru asigurători) fiind urmată de Franța, cu 100 la sută.