Românii interesați să-și plaseze banii în titluri de Stat mai au timp câteva zile pentru Fidelis de aprilie 2024. Miercuri se încheie perioada de subscriere, iar ulterior vor fi listate la Bursa de Valori București (BVB). Pe piață se mai găsesc și emisiuni din anii trecuți, unele la prețuri mai mici decât cele de subscriere.

Bani-bancnote-leiFoto: Hotnews

Ce dobânzi oferă Statul la Fidelis de aprilie 2024 și la Tezaur de aprilie - mai

În ceea ce privește Fidelis, dobânzile sunt:

1 an (lei) – 6%

1 an (lei pentru donatorii de sânge) – 7%

3 ani (lei) – 6,85%/an

1 an (euro) – 4%

5 ani (euro) – 5%/an

În ceea ce privește Tezaur, Ministerul Finanțelor începe de luni – 15 aprilie, cu două noi oferte pe 1 și 3 ani la dobânzi de 6% și 6,85%. Perioada de subscriere se încheie pe 10 mai 2024.

BNR estimează pentru primul trimestru din 2025 o inflație de 3,7%, iar pentru cel de-al doilea de 3,8%. Așadar, ar trebui ca aceste oferte să bată inflația. Totuși, nimeni nu știe viitorul, iar prețurile pot crește mai mult.

Care sunt diferențele dintre Fidelis și Tezaur

La Fidelis, suma minimă de investit este de 5.000 de lei și 1000 de euro (pentru emisiunile în moneda europeană. Există și una dedicată donatorilor de sânge unde minimul este de 500 lei.

În schimb, la Tezaur nu există o sumă minimă. Chiar Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei, declara recent că sunt oameni care merg cu 100 de lei să investească.

Cei care se îndreaptă către Fidelis se gândesc că, la un moment dat, vor dori să vândă (dacă au nevoie de bani), obținând repede banii, fără a pierde dobânda încasată. Evident, în funcție de prețul pieței pot avea o mică pierdere sau poate un câștig (nimeni nu știe viitorul).

În schimb, la Tezaur poți face răscumpărare, dar pierzi dobânda dacă ai investit pe 3 ani, de exemplu, iar după un an ai decis să-ți scoți banii pentru că ai nevoie de ei pentru o anumită urgență.

O altă diferență este dată de modul de achiziție. Dacă la Fidelis se pot cumpăra prin Alpha Bank, BT Capital partners, BCR, BRD ori prin contul deschis la un broker, la Tezaur se poate face asta prin Trezoreria Română, Poșta Română sau prin SPV.

Cei care au un apetit mai ridicat pentru risc se îndreaptă spre alte instrumente financiare, de exemplu spre fonduri de investiții (pe diverse clase de risc) sau direct pe piața de capital (acțiuni, obligațiuni etc.).