Ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner, a respins vineri ideea că economia Germaniei ar fi bolnavul Europei şi în schimb a comparat-o cu un om obosit care are nevoie de „o cană bună de cafea”, relatează Reuters și Agerpres.

Christian Lindner, ministrul german al finantelorFoto: Frank Hoermann / SVEN SIMON / DPA / Profimedia

„Germania nu este un om bolnav”, a spus Christian Lindner la un panel organizat la Forumul de la Davos. Potrivit ministrului de finanțe de la Berlin, Germania este asemenea unui „om obosit”, după mai mulţi ani de criză, iar prognozele referitoare la un ritm redus de creştere sunt, cel mai probabil, un semnal de alarmă.

Germania are nevoie acum de „o cană bună de cafea, adică de reforme structurale”, a spus Lindner. La un panel dedicat perspectivelor economiei mondiale, ministrul german al Finanţelor a estimat că anul 2023 a fost „un semnal de alarmă”, adăugând că printre provocări se numără creşterea Inteligenţei Artificiale şi ameninţarea fragmentării economiei globale.

Economia germană, cea mai mare din zona euro, s-a contractat cu 0,3% anul trecut, pe fondul unei inflaţii persistente, al preţurilor mari la energie şi cererii externe slabe.

Într-un interviu acordat joi pentru Reuters, Christian Lindner a spus că se aşteaptă la un ritm de creştere mai mare pe termen mediu în Germania. Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că factorii care au frânat recent avansul economiei germane vor persista şi în primele luni din 2024 iar, în unele cazuri, ar putea avea chiar un impact mai puternic.

Christian Lindner a convins guvernul german să respecte „frâna de îndatorare”

Lindner, un conservator fiscal din Partidul Liber Democrat ce face parte din „coalița semafor” condusă de social-democratul Olaf Scholz, a jucat un rol cheie în luarea deciziei de a respecta așa-zisa „frână de îndatorare”, prevăzută de Constituția germană, în redactarea bugetului pe anul viitor.

Tensiunile din coaliția de guvernare de la Berlin au erupt în public în luna noiembrie, după ce o decizie a Curții Constituționale a lăsat bugetul fără 60 de miliarde de euro pe care guvernul îi alocase deja pentru diferite proiecte de investiții.

Verzii germani, ceilalți aliați ai lui Scholz, militaseră puternic pentru o nouă suspendare a frânei de îndatorare, prevederea constituțională care interzice un deficit bugetar anual mai mare de 0,35% din PIB, pentru a putea continua finanțarea pentru proiecte, multe dintre ele vizând tranziția către o economie fără combustibili fosili.

Însă în cele din urmă Lindner, care a militat pentru reducerea cheltuielilor pentru a acoperi gaura bugetară, a avut câștig de cauză.