Dincolo de erorile și problemele pe care le-au indicat contribuabilii la e-Factura, inclusiv companiile care oferă softuri de contabilitate, mai e ceva. Pare că Ministerul Finanțelor i-a uitat pe prosumatori. Cum se face autofacturarea în numele lor?

Panouri fotovoltaiceFoto: Peter Lovas | Dreamstime.com

S-a atras atenția încă de anul trecut de problemă, iar până în acest moment nu există o decizie, o rezolvare. În teorie, companiile din energie ar trebui să autofactureze în numele altor persoane juridice.

Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România, Laurențiu Urluescu, a avertizat încă din noiembrie că aceasta va fi o mare problemă.

Situația nu s-a rezolvat nici până acum. „Încă sunt discuții cu ANRE și ANAF. Noi sperăm că într-o lună se va rezolva”, a spus el, pentru HotNews.ro.

În România există peste 100.000 de prosumatori, mai exact datele ANRE de la finalul lunii octombrie arătau că sunt 101.605.

e-Factura se bate cap în cap cu reglementările ANRE

Urluescu a atras atenția că există probleme și cu emiterea de facturi pentru toți consumatorii persoane juridice. Aceasta deoarece sistemul e-Factura se bate cap în cap cu reglementările ANRE.

Formatul e-Factura nu conține toate detaliile prevăzute în standardele de facturare emise de ANRE, care, la rândul său, a stabilit aceste standarde în conformitate cu legislația europeană.

„Momentan, fiecare furnizor facturează după cum crede de cuviință: unii furnizori procedează ca și până acum în timp ce alții transmit în ambele modalități (clasic și pe e-Factura în măsura posibilităților - cât se poate introduce din detaliile facturii). Dar oricum clienții să stea liniștiți că vor primi facturi cel putin în format clasic până la implementarea schimbărilor în reglementări și sistemele de facturare ale furnizorilor”, a completat Urluescu.

Articol actualizat la ora 15:40

Sursă foto: Dreamstime.com

Vezi și:

Inițial, e-Factura nu a fost gândit ca un instrument de tortură la adresa antreprenorilor corecți / Ceva s-a schimbat în a doua jumătate din 2023

Problemele e-Factura: Nu e vina contribuabililor. Softurile de contabilitate indică o serie de erori importante / Ce arată lista

A început calvarul antreprenorilor la e-Factura: diverse erori atât la emitere cât și la descărcare, facturi care apar de mai multe ori, chiar erori la logarea în SPV