Sindicatul scenariștilor de la Hollywood a anunțat miercuri că pune capăt grevei declanșate în urmă cu 148 de zile, un vot final asupra propunerilor făcute de televiziuni și marile studiouri de film urmând să aibă loc zilele următoare, relatează Reuters.

Greva la Hollywood s-a încheiatFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Conducerea Sindicatului Scriitorilor din America (WGA) a votat în unanimitate să pună capăt grevei miercuri, potrivit unui comunicat remis presei de organizație, cei 11.500 de membri ai săi urmând să aibă termen până pe 9 octombrie să voteze clauzele contractuale care le-au fost propuse.

Scenariștii de film și televiziune au intrat în grevă în luna mai, după ce nu au reușit să ajungă la un consens cu marile studiouri și televiziuni, dar și companiile de streaming precum Netflix.

Scenariștii au obținut garanții că A.I. nu îi va înlocui la Hollywood

Primele informații par să arate că sindicatul a obținut concesii în privința tuturor revendicărilor lor, urmând să obțină, printre altele, măriri salariale, creșterea contribuțiilor ce merg la asigurările de sănătate și fondurile de pensii, și protecții față de inteligența artificială.

Înțelegerea stipulează de asemenea că studiourile se vor întâlni de cel puțin două ori pe an cu reprezentanții sindicatului pentru a discuta despre planurile de folosire a inteligenței artificiale în dezvoltarea și producția de filme.

Studiourilor nu li se interzice explicit să folosească A.I. pentru a genera conținut, însă scenariștii vor putea să le dea în judecată dacă munca lor este folosită pentru antrenarea A.I. Scenariștii vor putea de asemenea să aleagă dacă doresc să folosească inteligența artificială când scriu scenariile, dar înțelegerea prevede că o companie nu îi poate obliga să facă acest lucru.

În plus, studiourile vor trebui să dezvăluie unui scriitor dacă orice materiale au fost generate folosind A.I.

Platformele de streaming au făcut și ele concesii scenariștilor

În alte domenii sindicatul a câștigat garanții privind numărul minim de angajați pentru emisiuni și seriale TV, o cerință cheie pentru mulți scenariști. Numărul acestora urmează să fie stabilit în funcție de numărul de episoade pe care un spectacol le va avea în cadrul unui sezon.

Ratele minime de plată vor crește de asemenea cu peste 12% în decursul următorilor 3 ani iar veniturile reziduale obținute pentru seriale și filme difuzate în afara SUA vor fi majorate la rândul lor. Tot la capitolul respectiv de la platformele de streaming a fost obținut un bonus pentru cele mai populare filme și seriale difuzate de acestea.

Scenariștii spun că au avut de suferit din punct de vedere financiar în timpul boom-ului televiziunii prin streaming, în parte din cauza sezoanelor mai scurte și a plăților reziduale mai mici.

Veniturile reziduale sunt plăți pe care actorii și scenariștii le încasează din veniturile obținute de filme în cinematografe sau din redifuzarea serialelor lor la TV. Numeroși actori cunoscuți de la Hollywood au povestit că aceste venituri i-au ținut în viață la începutul carierei. Platformele de streaming spun însă că nu datorează astfel de plăți fiindcă nu generează venituri în cinematografe sau din reclame (cel puțin până recent).

Sindicatul WGA proclamă „victoria” în lupta cu marile studiouri de film și televiziune

„Acestea sunt protecții esențiale despre care companiile ne-au spus verde-n față că nu ni le vor acorda niciodată”, a declarat Adam Conover, unul dintre negociatorii sindicatului WGA, cu privire la concesiile obținute.

„Dar mulțumită solidarității noastre și fiindcă ei nu pot câștiga un dolar fără noi, s-au contorsionat, au cedat și ne-au dat ceea ce merităm. AM CÂȘTIGAT”, a adăugat el într-o postare făcută pe „X”, fostul Twitter.

Încheierea grevei scenariștilor înseamnă că talk show-urile de seară, extrem de populare în SUA, se vor putea întoarce pe micile ecrane.

Bill Maher, prezentatorul emisiunii „Real Time”, a anunțat deja că aceasta va reveni cu noi episoade încă de vineri.

„Scenariștii mei și 'Real Time' s-au întors! Ne vedem Vineri Seara!”, a scris el pe „X”.

Însă încheierea grevei WGA nu înseamnă că Hollywood-ul se întoarce la normalitate. Actorii de la Hollywood reprezentați de sindicatul SAG-AFTRA rămân în grevă, după ce s-au alăturat mișcării scenariștilor în luna iulie.