Regizorul Michel Hazanavicius, care a marcat istoria premiilor Oscar cu "The Artist", câştigând in 2011 statuetele pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor vine pentru prima dată în România, ca invitat special la Les Films de Cannes a Bucarest, informează Agerpres. Les Films de Cannes a Bucarest va avea loc în perioada 24 - 30 octombrie, la Cinema Patria, Studio şi Elvira Popescu.

Cineastul îşi va prezenta la Bucureşti cel mai recent film, drama de război "The Search", lansată în competiţie la Cannes 2014, şi le va vorbi cinefililor, cineaştilor şi studenţilor la cinema despre regie, lucrul cu actorii, experienţa la Hollywood şi provocarea de a face un film mut. La festival vor fi proiectate şi câteva dintre filmele sale anterioare.

Regizorul îşi va introduce personal filmul lansat anul acesta în competiţie la Cannes, o dramă impresionantă despre războiul din Cecenia, cu Berenice Bejo şi Annette Bening. Remake-ul după filmul omonim al lui Fred Zinnemann urmăreşte destinele a patru personaje marcate de conflictul din 1999. Un băiat de 9 ani e separat de familie şi sfârşeşte într-o tabără de refugiaţi, unde se ataşează de o avocată pentru drepturile omului (Bejo). Iar un tânăr de 19 ani decide să se înroleze şi trăieşte ororile unui război care nu-i aparţine.

Cineastul francez de origine lituaniană deţine un record în cinematografia din Hexagon: este singurul al cărui film a fost nominalizat la zece premii Oscar. Michel Hazanavicius şi Roman Polanski sunt, de altfel, singurii regizori francezi care au în portofoliu Oscarul pentru Cel mai bun regizor. "The Artist" este, totodată, prima producţie franceză desemnată Cel mai bun film la premiile Academiei Americane de Film, iar Jean Dujardin - cel dintâi actor francez care ia statueta.

Invitat special al festivalului va fi şi regizorul Sergei Loznitsa, un martor direct al evenimentelor din Piaţa Independenţei din Kiev, care îşi va prezenta documentarul "Maidan", despre protestele din Ucraina, se mai arata in comunicat.

Despre cenzură şi artă în zone de conflict va vorbi şi Radu Mihăileanu. Acesta va introduce documentarul pe care l-a produs, Caricaturistes - Fantassins de la démocratie", regizat de Stéphanie Valloatto, despre 12 caricaturişti care încearcă să schimbe lumea desenând.

Ediţia a cincea a Les Films de Cannes a Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii şi al Institutului Cultural Român.