Paula* avea mai puțin de 18 ani când a început să aibă dureri insuportabile de spate, care uneori iradiau pe picior, dureri pelvine în timpul actului sexual, de fapt, dureri mai tot timpul. Atât de persistente și de puternice încât, 10 ani mai târziu, când a ajuns la Dr. Gabriel Mitroi, expert în tratamentul endometriozei și coordonatorul Bucharest Endometriosis Center, era complet demoralizată și copleșită de anxietate, după mai multe încercări de tratament în străinătate. De altfel, la Dr. Mitroi nu a ajuns întâmplător. Paula locuiește în Canada și, după ce a aflat de pe internet despre rezultatele doctorului Mitroi și ale echipei sale, a știut că doar aici va găsi soluția pentru problemele ei.

Dr. Gabriel Mitroi, operație roboticăFoto: MedLife

*Pentru protejarea identității pacientei, numele folosit în acest articol este un pseudonim.

După o discuție detaliată și o examinare clinică riguroasă, Dr. Mitroi a pus diagnosticul: nevralgie pudendală (de nerv rușinos) asociată cu endometrioza pelvină. Astfel, echipa MedLife Bucharest Endometriosis Center, coordonată de Dr. Mitroi, a efectuat, în premieră națională, o intervenție chirurgicală de decompresie a nervului rușinos cu ajutorul robotului da Vinci Xi. La 28 de ani, operația i-a redat pacientei speranța la o viață normală.

Trei ore a durat intervenția în care Dr. Gabriel Mitroi și echipa sa au realizat disecția nervului rușinos, un nerv situat profund în pelvis și a cărui compresie îi genera pacientei dureri insuportabile. Paula a resimțit rezultate imediat ce a ieșit din operație, iar în a treia zi de la intervenție a plecat acasă, într-o stare bună, fără dureri pelvine și fără durerile chinuitoare cu care era obișnuită.

Nevralgia pudendală, „o cauză foarte importantă a durerii pelvine“

Nervul pudendal sau nervul rușinos extern are un rol extrem de important pentru funcționarea optimă a aparatelor urinar, digestiv și genital extern. Acesta inervează regiunea fesieră inferioară, regiunea perineală, care este foarte frecvent afectată de nevralgia pudendală, regiunea perianală și perivulvară, precum și vulva, labiile și clitorisul la femei, iar la bărbați – scrotul și penisul.

Compresia, iritarea sau distrugerea acestui nerv generează simptome dintre cele mai neplăcute și pot afecta în mod negativ calitatea vieții, cu atât mai mult cu cât nevralgia pudendală este subdiagnosticată. „O cauză foarte importantă a durerii pelvine, mult subdiagnosticată, alături de endometrioză sau adenomioză, este reprezentată de nevralgia pudendală“, subliniază Dr. Gabriel Mitroi. De cele mai multe ori, diagnosticul este întârziat, în lipsa unei specialități bine puse la punct pentru această patologie, iar pacientele ajung să fie trimise din specialitate în specialitate, fără rezultat.

Paula a suportat timp de mai bine de zece ani durerile pelvine severe, durerile de spate, durerile asociate cu tranzitul intestinal, disconfortul urinar și presiunea pe vezică, durerile în timpul contactului sexual, durerea care se amplifica atunci când stătea pe scaun și care iradia pe picior. „Era era aproape imobilizată de dureri“, își amintește Dr. Mitroi prima întâlnire cu pacienta. O intervenție chirurgicală mai veche i-a agravat situația. Echipa Bucharest Endometriosis Center din cadrul celui mai mare spital MedLife din București a fost pentru ea ultima speranță.

Endometrioza, una dintre cauzele nevralgiei pudendale

În cazul Paulei, endometrioza pelvină a fost cauza principală a nevralgiei pudendale, iar intervenția chirurgicală din antecedente a predispus-o suplimentar la dezvoltarea afecțiunii, potrivit Dr. Gabriel Mitroi. „Nevralgia pudendală se asociază deseori cu endometrioza, deoarece această afecțiune determină distorsionarea anatomiei pelvine și comprimarea nervilor pelvini“, explică specialistul.

Medicul menționează că, în unele cazuri, nu se poate stabili cu precizie cauza nevralgiei pudendale, dar că, cel mai frecvent, cauzele pot fi:

• compresia nervului rușinos de către mușchii sau țesuturile din apropiere (tendoane, fascii, țesut fibrotic) – numită sindrom de canal Alcock;

• statul prelungit pe scaun (boală profesională), mersul pe bicicletă, practicarea călăriei sau constipația cronică (de obicei, luni sau ani) – acestea pot provoca leziuni minore repetate ale zonei pelvine;

• vene dilatate – sindrom de congestie pelvină – la nivel pelvin/perineal, ce pot comprima nervul (foarte delicat);

• intervenții chirurgicale (repetate) în zona pelvină. „Am întâlnit această patologie în special după histerectomie (n.r. – îndepărtarea chirurgicală a uterului)“, spune Dr. Mitroi.

• fracturi ale oaselor bazinului;

• traumatismul nervului rușinos în timpul nașterii;

• formațiuni tumorale ce pot comprima nervul rușinos.

„Simptomele și boala trebuie văzute în ansamblu.“ Diagnosticul

În multe cazuri, diagnosticul de nevralgie pudendală se pune cu întârziere. „Dificultatea obținerii unui diagnostic rezidă în lipsa unei corelări a simptomelor cu boala. Acestea trebuie văzute în ansamblu și nu parțial. În caz contrar, pacienta va fi trimisă din specialitate în specialitate, fără niciun rezultat“, spune Dr. Gabriel Mitroi.

În cazul Paulei, imediat ce a ajuns în Centrul de Endometrioză MedLife, echipa de experți de aici a pus diagnosticul de nevralgie pudendală în urma anamnezei detaliate și a examinării clinice. În general, diagnosticul se stabilește în urma unor teste de diagnostic precum:

tușeul vaginal sau rectal – pentru a vedea dacă durerea apare atunci când medicul aplică presiune pe nervul rușinos extern;

examenul RMN – pentru a exclude alte patologii pelvine; uneori acesta poate pune în evidență și o cauză a compresiei nervului rușinos: vene dilatate, formațiuni înlocuitoare de spațiu de la acest nivel etc.;

• studii ale nervilor – un dispozitiv este introdus în rect și este folosit pentru a stimula nervii din apropiere cu impulsuri electrice ușoare pentru a verifica cât de bine funcționează nervii;

• unul dintre cele mai sensibile teste de diagnostic este infiltrarea cu anestezic a nervului rușinos extern – bloc anestezic – canalul Alcock; această manevră este invazivă, însă poate pune diagnosticul de certitudine pentru această patologie.

Intervenția chirurgicală nu trebuie amânată foarte mult

În timp, durerea provocată de nevralgia pudendală se poate agrava dacă nu este tratată corespunzător, iar urmând un tratament precoce, pacientul poate evita probleme serioase de sănătate fizică și psihică. Pe măsură ce se agravează, devine și mai greu de tratat. De aceea, intervenția chirurgicală sau terapia conservatoare, în funcție de situație, nu trebuie amânată foarte mult.

„Înainte de intervenția chirurgicală pentru nevralgia pudendală, pacientele sunt sfătuite să încerce gestionarea simptomelor prin medicație specifică, prin fizioterapie și prin evitarea diverselor posturi și activități. După eșecul acestor metode terapeutice conservatoare, singura opțiune terapeutică rămâne intervenția chirurgicală“, explică Dr. Mitroi parcursul terapeutic al pacientelor cu nevralgie pudendală.

Principalele provocări și avantajele chirurgiei asistate robotic

Intervenția chirurgicală pentru tratamentul nevralgiei pudendale este laborioasă, minuțioasă și necesită o cunoaștere foarte bună a anatomiei pelvine – vase de sânge, mușchi, nervi. Dar poate cel mai important, o operație cu șanse mari de reușită necesită o tehnică chirurgicală foarte bună.

„Principalele provocări cu care se confruntă echipa medicală sunt reprezentate de finețea cu care trebuie realizată intervenția, faptul că se lucrează cu structuri nervoase de dimensiuni foarte mici –nervul rușinos are o grosime care variază între 2 și 10 mm, disecția în siguranță a unor structuri vasculo-nervoase importante, dar și efectele adverse postoperatorii care, deși sunt tranzitorii, pot fi deranjante și pot persista mai multe luni“, spune Dr. Gabriel Mitroi.

Intervenția chirurgicală pentru tratamentul nevralgiei pudendale, efectuată cu robotul da Vinci Xi, operație realizată în premieră națională de echipa MedLife Bucharest Endometriosis Center, prezintă un real avantaj din cel puțin două puncte de vedere: o mai bună vizualizare a structurilor asupra cărora se intervine și o disecție mai fină a structurilor nervoase. Astfel, precizia brațelor robotice face ca riscul de a leza fibre nervoase să fie mult minimizat.

„Când a venit prima oară la noi, pacienta era demoralizată și copleșită de anxietate. Durerile cronice i-au afectat dramatic calitatea vieții“, își amintește dr. Mitroi. Însă la externare, deja putea să meargă, fără durerile cu care se confrunta de zece ani.

Bucharest Endometriosis Center din cadrul MedLife este recunoscut atât la nivel național, cât și internațional pentru soluțiile de diagnostic și tratament complete. Echipa multidisciplinară este formată din medici cu vastă experiență în tratarea endometriozei, a căror expertiză medicală este completată de latura umană, suportul moral fiind extrem de important în procesul de recuperare a pacientelor operate.

​Articol susținut de MedLife