Dr. Cătălina Păcurar este medic primar oftalmolog și fondatoarea Centrului de Diagnostic și Chirurgie Oftalmologică Opticristal Brașov, parte din Grupul MedLife. Membră a Societății Române de Oftalmologie, a Societății de Chirurgie a Cataractei și Chirurgie Refractivă, dar și a unor Societăți Americane în domeniu, Dr. Păcurar are în palmares peste 15.000 de intervenții chirurgicale pe pol anterior.

Dr. Cătălina Păcurar, medic oftalmolog la OpticristalFoto: MedLife

Acum mai bine de 20 de ani, dr. Păcurar își practica meseria în cadrul Spitalului Militar Brașov, unde a depășit regula „celor 10.000 de ore de practică pentru a deveni maestru într-un domeniu“. În aceeași perioadă, a decis să își asume o nouă provocare, devenind, astfel, unul dintre antreprenorii români din domeniul medical: a fondat Centrul de Diagnostic și Chirurgie Oftalmologică Opticristal Brașov. De ce a făcut-o? În primul rând pentru că și-a dorit să poată oferi fiecărui pacient în parte timpul și atenția de care avea nevoie pentru vindecare. Timpul și comunicarea pot fi vitale în orice specializare medicală, dar mai ales în cazul intervențiilor chirurgicale realizate la nivelul ochilor, unde impactul emoțional este maxim.

Mai mult, schimbul de experiență de care a avut parte în străinătate i-a reconfirmat că un medic poate avea o relație cu pacientul său într-un cu totul alt mod față de ceea ce era obișnuință. Astfel, a reușit să își formeze o echipă de medici oftalmologi, care sunt și chirurgi, mergând întotdeauna pe principiul predării ștafetelor medicală, chirurgicală și umană față de pacient.

„I-aș sfătui pe toți medicii să rămână în România“

Dr. Cătălina Păcurar ar fi putut să părăsească România imediat după Revoluția din 1989, doar că, mai presus de toate avantajele pe care i le-ar fi putut oferi sistemul medical din străinătate, a considerat că România este locul cel mai sigur unde putea deveni un doctor bun care să vindece oameni – dorința și vocația ce i-au ghidat viața profesională: „M-am gândit că, dacă vreau să fiu un doctor bun, o pot face și aici“.

Mai mult decât atât, în perioada în care, în urmă cu câțiva ani, România a trecut printr-o perioadă de exod medical în Franța, medicul și managerul Cătălina Păcurar a reușit, în ciuda contextului nefavorabil, să convingă mai mulți medici tineri să rămână alături de ea: „Am reușit să păstrez o echipă de medici tineri care ar fi putut să plece în Franța. Mi s-a părut că noi putem face pentru ei, poate, mult mai mult decât în Franța. Constat acum că sunt chiar fericiți că au rămas aici. Sunt convinsă că poți face bine și în România, am demonstrat că se poate“.

Iar când vine vorba despre situația din prezent, spune cu încredere și optimism că i-ar sfătui oricând pe toți medicii, mai ales pe cei tineri, să rămână în România.

Medicul chirurg oftalmolog - „one-man show“

Specializarea pe care și-a ales-o dr. Cătălina Păcurar, chirurgie oftalmologică, implică numeroase provocări care necesită un temperament puternic, capacitatea de a-și stăpâni emoțiile, îndemânare, putere de concentrare și de lucru la superlativ: „Trebuie să reziști multe ore într-o concentrare maximă”.

Intervențiile chirurgicale oftalmologice se realizează pe suprafețe foarte mici, „suturi de câțiva microni”, pe un organ – ochiul – care ne face să ne simțim, poate, mult mai vulnerabili decât în cazul altor operații. „Nu ne putem nici atinge pe ochi, dar să vină cineva să ne opereze?! Felul cum empatizezi cu pacientul și relaționezi cu el îi oferă siguranță.”

Greutatea cea mai mare nu constă neapărat în activitatea microscopică, suprafețele de dimensiuni extrem de mici pe care se intervine, ci în faptul că medicul oftalmolog este „one-man show”, mărturisește dr. Cătălina Păcurar. „Medicul se așază la microscop, pacientul este sub microscop, ochiul este în mâna medicului și nu poate nimeni să îl ajute, nu este lângă el decât asistenta care udă cu ser fiziologic corneea și îi dă instrumentele de care are nevoie.”

Un atribut care nu se poate învăța

Cea mai importantă calitate a unui medic bun, repetă dr. Cătălina Păcurar, este aceea de a iubi oamenii. „Ca să fii un medic bun, trebuie să iubești oamenii, în primul rând. Dar să îi iubești, să îți placă oamenii, în general, și să simți nevoia de a-i ajuta. Trebuie să iubești omul suferind și să îți dorești să îl ajuți.”

Iubirea unui medic se manifestă, înainte de toate, prin discuțiile cu pacienții, prin răbdarea de a le explica tot ce se întâmplă cu ei, mai ales că frica nu poate fi evitată. Dr. Cătălina Păcurar are un discurs pe înțelesul fiecărui pacient și fiecărei nevoi: pentru pacienții care nu știu deloc ce implică o intervenție chirurgicală oftalmologică, pentru cei care nu vor să știe prea multe informații ca să nu li se accentueze teama, pentru cei care au nevoie să fie informați până la cele mai mici detalii tehnice. „Am un speech pe înțelesul fiecăruia, așa încât să îi liniștesc și să îi asigur că lucrurile vor decurge bine.“

Un medic bun este cel care îl susține pe pacient

Dr. Păcurar își amintește toate cazurile care i-au trecut prin mână, multe dintre ele au impresionat-o atât de mult, încât i-au dat lacrimile. „De multe ori, mi s-a pus un nod în gât și am plâns, dar nu de față cu pacientul pentru că medicul este cel care îl susține, nu cel care plânge odată cu el.”

Foarte mulți pacienți vin la dr. Cătălina Păcurar aduși de mână, smulși din viața lor normală de imposibilitatea de a vedea, iar schimbarea pe care medicul o aduce în viața lor este fundamentală și aproape miraculoasă: „Faptul că în mai puțin de 24 de ore, el (n.r. - pacientul) este iar acolo unde trebuia să fie, faptul că poți să faci asta atât de rapid este uluitor, ca un fel de vrajă.“

***

Articolul face parte din campania Stii un medic bun”, un demers MedLife care își propune să portretizeze medicii care fac zi de zi România bine, construind un mâine mai bun. Sunt mii sau poate zeci de mii de medici buni în România, care, dincolo de talent, vocație, experiență, intuiție și abilități, sunt în primul rând OAMENI.

Medicii MedLife nu sunt doar buni profesioniști, ci și oameni buni, cărora le pasă și care iubesc, la rândul lor, oamenii. Medici pentru care îngrijirea sănătății tale e mai mult decât o profesie, e o chemare.t

„Știi un medic bun?”, o campanie MedLife de redescoperire a Încrederii în România.

Articol susținut de MedLife