​​De multe ori, urgențele stomatologice sunt ignorate ușor de pacienți, deoarece aceștia trec cu vederea durerea de dinți, cu atât mai mult cu cât aceasta dispare după administrarea unui medicament antialgic, însă o altă cauză este și teama de a se prezenta la medic, spune dr. Alexandra Tomoială, medic stomatolog ESTETICĂ DENTARĂ, DENT ESTET.

Dr. Alexandra TomoialaFoto: Dent Estet
  • Despre urgențele stomatologice
  • Ce este o urgență stomatologica?
  • De ce să te prezinți la medicul stomatolog imediat?
  • Câți pacienți se prezintă în cabinetul stomatologic pentru urgențele dentare?
  • Se pot preveni urgențele stomatologice?

La baza prevenției dentare stă ideea că, ce a fost creat de natură, omul nu poate reproduce cu fidelitate - așa este și în cazurile restaurărilor dentare, nu se poate reproduce 100% morfologia inițială a dintelui.

De aceea, se preferă abordarea minim-invazivă prin care clinicianul tratează problemele dentare cu un minim de țesuturi dentare îndepărtate.

Controalele periodice la medicul stomatolog însoțite de radiografii anuale, dar și profilaxia dentară realizată de 2 ori pe an, oferă pacientului privilegiul de a depista din faza incipientă problemele dentare, cum ar fi leziunile carioase, gingivita, inflamații periapicale. Totodată, costul financiar al tratamentelor de prevenție și a celor minim invazive este considerabil mai scăzut față de cele pentru tratamentele stomatologice invazive.

Prevenția dentară este strâns legată de homeostazia sistemului stomatognat, iar atenția acordată acesteia este direct proporțională cu gradul de invazivitate în timpul manoperelor stomatologice’’ - Dr. Alexandra Tomoială, medic stomatolog ESTETICĂ DENTARĂ.

Câteva cuvinte despre urgențele stomatologice

De multe ori, urgențele stomatologice sunt ignorate ușor de pacienți, deoarece aceștia trec cu vederea durerea de dinți, cu atât mai mult cu cât aceasta dispare după administrarea unui medicament antialgic, însă o altă cauză este și teama de a se prezenta la medic. Această teamă nefondată de prezentare la medic sau lipsa educației medicale pot avea consecințe la nivelul întregului organism. Numeroase boli, în special cele ale tubului digestiv și cardiace, sunt strâns corelate cu problemele de ordin dento-parodontal ale cavității bucale. De cele mai multe ori, pacienții ajung în cabinetul stomatologic când afecțiunile dentare sunt avansate, iar costul tratamentelor este considerabil mai crescut.

Ce este considerată o urgență stomatologică?

Considerăm urgențe stomatologice durerile de origine dentară: pulpară sau periapicală, inflamațiile și abcesele periapicale (din jurul dintelui), dar și traumatismele dento-parodontale, cum sunt fisurile și fracturile coronare, radiculare sau asociate, contuziile sau luxațiile.

De ce trebuie să te prezinți la medicul stomatolog imediat?

Există situații când anumite afecțiuni sau accidente necesită intervenția cât mai rapidă a medicului stomatolog. Astfel de situații sunt urgențele stomatologice, ce reprezintă acele afecțiuni ale cavității orale care pot pune în pericol sănătatea generală a organismului și care necesită tratament aplicat imediat. Este foarte important ca aceste situații să fie tratate cu seriozitate și într-o perioada cât mai scurtă de timp.

În ce proporție se prezintă pacienții în cabinetul stomatologic pentru urgențele dentare?

Numărul vizitelor de urgență la stomatologie a crescut cu 29,7%. În perioada pandemiei, bărbații (n = 286, 58,1%) au avut mai multe șanse să viziteze centrele de urgență stomatologică pentru traumatisme decât femeile (n = 206, 41,9%) (P < 0,05); femeile (n = 242, 60,8%) au fost mai predispuse să viziteze centrele de urgență stomatologică pentru gingivita acută și pericoronită acută decât bărbații (n = 156, 39,2%) (P < 0,05). O schimbare majoră a diagnosticului a fost legată de pulpita acută și parodontoza apicală acută, afecțiuni care au crescut cu 9,2%; gingivita acută și pericoronita acută au crescut cu 3,5%; rana deschisă a buzei și a cavității bucale a scăzut cu 17,9%; alte afecțiuni (boli non-urgente) au crescut cu 6,8%, comparativ cu perioada pre-SARS-CoV-2. Dintre modalitățile de tratament, în perioada pre-SARS-CoV-2, 304 pacienți (17,7%) au primit prescripție de antibiotice și analgezice, iar 1485 (86,5%) au primit prescripție pentru tratament local. În perioada SARS-CoV-2, 958 (39,2%) au primit o rețetă pentru antibiotice și analgezice, iar 1636 (67,0%) au primit o rețetă pentru tratament local.

Sursă: https://bmcoralhealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12903-021-01499-y/figures/1

Leziunile traumatice bucale reprezintă 5% din leziunile corporale la toate grupele de vârstă; cu toate acestea, ele sunt responsabile pentru aproximativ 17% din totalul rănilor la copii. Sunt mai frecvente la bărbați decât la femei.

Peste 75% dintre fracturile dentare sunt la nivelul maxilarului superior, iar mai mult de jumătate dintre acestea implică incisivii centrali, urmați de incisivii laterali și canini. Incisivii centrali și laterali maxilari sunt cei mai frecvent fracturați dinți, din cauza poziției lor anatomice în cavitatea bucală.

Fracturile cu un singur dinte sunt mai frecvent observate decât fracturile cu mai mulți dinți, dar dacă apar, tind să rezulte din leziuni sportive, accidente de circulație și violență fizică.

Dentiția permanentă este mai frecvent afectată de traumatismele dentare decât dentiția primară. Prevalența fracturilor dentare la dinții de foioase variază de la 9,4% la 41,6% și de la 6,1% la 58,6% la dinții permanenți.

Se pot preveni anumite urgențe stomatologice?

Vizita regulată la medicul stomatolog reprezintă un pas important pentru prevenția dentară, deoarece te ajută să descoperi afecțiunile orale încă din stadiul incipient și să le tratezi înainte să provoace durere sau disconfort.

Majoritatea urgențelor stomatologice pot fi prevenite. Sunt câteva lucruri simple pe care le poate face fiecare dintre noi, și anume: controalele periodice la medicul stomatolog, prezentarea la cabinet ori de câte ori apar semne suspecte, dar și menținerea sau dezvoltarea unei atitudini consecvente în ceea ce privește igiena orală joacă un rol extrem de important.

Bineînțeles, există și urgențe apărute brusc, cel mai adesea sub formă de traumatism dento-parodontal, însă și atunci prezentarea la medic este imperios necesară.

DENT ESTET, liderul pieței de medicină dentară din România, parte din Grupul MedLife, a avut în 2021 cea mai amplă extindere teritorială în cei 23 de existență, ajungând la un portofoliu de 14 clinici în 7 orașe importante din țară: București, Timișoara, Sibiu, Brașov, Ploiești, Cluj-Napoca și Oradea.

---

Articol suținut de MedLife, o companie cu tradiție, care de-a lungul timpului a îndrăznit să țintească tot mai sus pentru a aduce schimbare în sistemul de sănătate românesc.

Suntem cu un pas înainte în tot ceea ce înseamnă servicii medicale: complexitatea și calitatea actului medical, tehnologia din dotare și profesionalismul corpului medical.

Misiunea noastră este de a face România bine prin medicină și știință, prin informare și cunoaștere, dar și cu grijă și empatie. Pentru că medicina, așa cum o înțelegem noi, este cunoaşterea vieţii de la ştiinţă la emoţii.

---

Bibliografie:

Preventable Emergency Department Visits for Nontraumatic Dental Conditions: Trends and Disparities in Nevada, 2009–2015

Recent trends in dental emergency department visits in the United States: 1997/1998 to 2007/2008

Emergency department visits at Rambam health care campus, Israel: non-trauma related dental conditions

Urgent dental care use in the North East and Cumbria: predicting repeat attendance

Changes in the characteristics of dental emergencies under the influence of SARS-CoV-2 pandemic: a retrospective study

Tooth Fracture