Europarlamentare 2019: Britanicii și olandezii votează joi, vineri urmează Irlanda și Cehia. Ce țări țin scrutinul sâmbătă

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Liderul sau, dl Baudet, e un politician tanar cu origini franceze si indoneziene, e doctor in drept si are o cultura generala in filosofie si literatura mult peste media politicienilor (seamana cu dl Macron).
In Olanda, unde functioneaza sistemul de vot proportional, peisajul politic e fragmentat si sunt 9 "mari" partide in parlament (nici unul nu trece de 15-20%).
Guvernele sunt de "mare coalitie" si trec luni de negocieri pana se reuseste un acord.
In UK sondajele il arata f clar pe primul loc pe populistul Farage, cu circa o treime din intentia de vot a alegatorilor.
E urmat la mare distanta de laburisti, liberali, ecologisti, conservatori, etc.
Premiera Marii Britanii e pe punctul de a demisiona, cu riscul de a lasa in urma haos cu privire la Brexit si a vedea puterea preluata in partid de Boris Johnson, fost primar al Londrei, un liberal-conservator atipic in genul Donald Trump (si cam cu aceleasi idei).
Daca o mare parte a electoratului european nu mai vrea sa voteze cu partide "traditionale" e pentru ca acestea s-au dovedit incapabile sa raspunda unor provocari majore:
somaj cronic (oficial 23 de milioane in UE), islamizarea Europei, imigratia masiva necontrolata, terorism, criza financiara, agresiunea Rusiei, infiltrarea Chinei in economia UE, etc.
"Populismul" (nu exista definitie general acceptata, de aceea e si de "dreapta" si de "stanga") si "nationalismul" vor continua sa se intareasca daca elita politica europeana va continua sa adopte "politica strutului" prefacandu-se ca nu observa deficitul de democratie, nevoia de protectie securitara, necesitatea unei identitati europene comune popoarelor din UE.