ocialistii europeni sunt multumiti de rezultatul obtinut de PSD la alegerile europarlamentare, intre 41% si 43%. "Este un scor foarte bun, o adevarata victorie, care le va creste influenta in grupul socialistilor europeni", spune la RFI liderul socialistilor din PE, Hannes Swoboda.

Hannes Swoboda : Cred ca este un rezultat foarte bun, e o adevarata victorie pentru socialistii romani. Aduce un spor puternic grupului nostru si vor avea o influenta puternica in grupul nostru politic in Parlamentul European cu acest sprijin puternic al alegatorilor romani.

Rep.: Credeti ca dupa aceste alegeri, influenta Romaniei, nu doar a socialistilor romani, in PE va creste? In clipa de fata, nici un eurodeputat roman nu conduce vreo comisie parlamentara. Se va schimba situatia?

H.S.: Asta s-ar putea schimba cu pozitia puternica pe care o au socialistii romani. Depinde, desigur daca vor fi 16 sau 17. Nu stiu exact acum ordinea celorlalte delegatii nationale, dar cred ca sunt oarecum in linia intai in unele grupuri politice. Deci impreuna cu germanii, cu britanicii, cu italienii, poate si cu spaniolii, avanseaza si cred ca vor avea o pozitie speciala in Parlamentul European. Continuarea pe www.rfi.ro.

Intrebat daca rezultatul PSD la alegerile europene creeaza conditiile ca premierul Victor Ponta sa candideze la Presedintie, Hannes Swoboda a raspuns: "Cred ca acest rezultat ii aduce un sprijin puternic domnului Ponta in orice situatie. Nu ma pot pronunta eu prin telefon, dar cred ca este ceva de care domnul Ponta poate fi foarte mandru si care il va pune poate intr-o situatie si mai dificila de a face o alegere. Dar tine de el sa ia o decizie si desigur, de partid. Este foarte tanar si trebuie sa vada desigur ca uneori tineretea poate fi un dezavantaj, cand ai de facut o alegere atat de dificila: presedinte sau premier". Continuarea pe www.rfi.ro.