Raportul MCV dat publicitatii miercuri de Comisia Europeana este "cel mai bun de pana acum referitor la Romania", considera deputatul PDL Daniel Buda, presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor: ''Este un raport echilibrat care surprinde realitatile din justitia romaneasca, un raport care marcheaza progresele facute, evidentiind aici adoptarea codurilor, pe de o parte, pe de alta parte intarirea capacitatii ANI din punct de vedere legislativ, si de asemenea apreciind totodata determinarea actualei coalitii de guvernare si a parlamentului in respectarea angajamentelor trasate de Comisia Europeana".

  • ''In acelasi timp, raportul subliniaza care sunt neajunsurile, stabilind in mod clar si cateva obiective care pe de o parte, daca ne referim la confiscarea averilor, ele sunt in curs de derulare. De asemenea, in ceea ce priveste implementarea codurilor vedem de asemenea ca acest proces amplu este in derulare. In acelasi timp subliniaza necesitatea implicarii si a altor institutii, aici facand trimitere directa la CSM", arata Daniel Buda, citat de Agerpres.
  • "Cred ca este cel mai bun raport daca il analizam comparativ cu celelalte rapoarte pe care le are Romania si acest lucru ne face sa-l luam ca atare si in acelasi timp el ne obliga sa fim mai departe vigilenti cu ceea ce inseamna indeplinirea obiectivelor care au fost trasate. Un lucru foarte important este si din perspectiva integrarii Romaniei in spatiul Schengen, desi am spus ca aceste lucruri nu trebuie sa fie legate unele de altele. Un plus pe acest mecanism de verificare si cooperare ne face evident mult mai putini vulnerabili in fata criticilor unor factori responsabili din UE. (...) Spun ca pasii importanti facuti in fata pe acest mecanism de verificare si cooperare in mod cert ne vor aduce si pasi importanti in fata spre ceea ce inseamna spatiul Schengen", a subliniat presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor.
  • Daniel Buda este de parere ca atingerea obiectivelor recomandate in raportul CE depinde si de opozitia politica din Romania: "Un lucru este de asemenea clar, faptul ca Romania mai are multe de facut in ceea ce inseamna reforma din justitie, dar in acelasi timp raportul confirma ca actuala coalitie de guvernare se afla pe drumul cel bun. Evident ca indeplinirea sarcinilor pe care le avem si a obiectivelor care reies din raport presupun pe de o parte si o colaborare cu ceea ce inseamna opozitia din Romania si vreau sa cred ca opozitia din Romania va lasa la o parte orgoliile de partid si va veni la masa pentru a lucra impreuna pentru indeplinirea obiectivelor stabilite prin raport".
  • "Nu as spune ca este un raport multumitor, as spune ca este un raport care consfinteste determinarea de la nivelul guvernului si a coalitiei in ceea ce inseamna progresul de reforma a justitiei. Ma feresc sa spun ca este multumitor sau mai putin multumitor; este un raport care surprinde in mod real poza zilei din Romania", concluzioneaza el.