Premierul Emil Boc se va duce, joi, la Curtea Constitutionala, pentru a sustine sesizarea formulata in privinta conflictului juridic dintre Guvern si Parlament pe tema Legii Educatiei, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Curtea Constitutionala urmeaza sa ia in discutie solicitarea trimisa luni de premierul Emil Boc privind o precizare clara a CCR referitoare la procedura asumarii raspunderii Guvernului asupra Legii educatiei, dupa ce judecatorii Curtii au constatat existenta unui "conflict juridic de natura constitutionala" intre Guvern si Parlament in acest caz.

Premierul Emil Boc a transmis CCR cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvern si Parlament.

"Premierul solicita presedintelui CCR si judecatorilor Curtii sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, alcatuit din Camera Deputatilor si Senat, pe de alta parte, si sa constate ca blocajul institutional cu privire la prezentarea si dezbaterea motiunii de cenzura poate fi inlaturat numai prin continuarea procedurii parlamentare de angajare a raspunderii guvernamentale asupra proiectului Legii Educatiei Nationale", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Curtea Constitutionala a publicat, vinerea trecuta, motivarea deciziei din data de 3 noiembrie, prin care a constatat ca asumarea raspunderii Guvernului asupra Legii educatiei este neconstitutionala deoarece exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern, in conditiile asumarii raspunderii Executivului asupra unei legi aflate deja in dezbatere parlamentara.

Motivarea CCR nu a adus, insa, mult-asteptatul raspuns privind continuarea sau intreruperea procedurii asumarii raspunderii Guvernului asupra Legii Educatiei: "Cu privire la solicitarea autorului sesizarii, in sensul ca instanta de contencios constitutional sa oblige Guvernul sa renunte la procedura angajarii raspunderii, Curtea constata ca aceasta cerere excedeaza competentei sale, solutia apartinand in exclusivitate autoritatilor publice aflate in conflict", se arata in motivarea CCR.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, la scurt timp dupa publicarea motivarii, ca decizia Curtii Constitutionale permite Guvernului continuarea procedurii asumarii raspunderii pe Legea Educatiei.