Procurorii au finalizat actele de urmarire in dosarul in care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu si alti presupusi complici de-ai sai sunt cercetati pentru favorizarea lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI. De luni incepe si prezentarea acuzatiilor, au declarat surse judiciare, citate de Mediafax.

Sorin Ovidiu Vintu a fost eliberat in 16 septembrie, dupa o saptamana de detentie. El a fost arestat, in noaptea de 9 spre 10 septembrie, alaturi de soferul sau, Alexandru Stoian, si de omul de afaceri moldovean Octavian Turcan, Tribunalul Bucuresti emitand atunci mandate, pentru 29 de zile, sub acuzatiile de favorizarea infractorului, respectiv complicitate la aceasta infractiune.

Cei trei l-ar fi ajutat pe Nicolae Popa - condamnat, in lipsa, la 15 ani de detentie, pentru pagubirea a 300.000 de investitori FNI - sa fuga din tara, in anul 2000, si sa se ascunda de autoritatile romane judiciare. Popa a fost prins in 2 decembrie 2009, la Jakarta (Indonezia).

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti arata in motivarea deciziei de eliberare a celor trei ca procurorii ar fi trebuit sa ceara arestarea acestuia atunci cand s-au descoperit faptele si ca notorietatea si consecintele fenomenului FNI nu pot fundamenta, prin ele insele, privarea de libertate a lui Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan, acuzati de favorizarea lui Nicolae Popa.

Update: La iesirea de la audieri, Vintu a dat si un sfat celor prezenti: "fiecare dintre dvs. care merge la o intalnire sa lase telefoanele afara".

"Nu discutam aici de un dosar penal, discutam de un dosar politic consecinta a faptului ca imi permit sa spun ce gandesc. Consecinta faptului ca dupa 20 de ani de zile dupa daramarea comunismului a Securitatii lui Ceausescu, astazi fiecare dintre dumneavoastra cand merge la o intalnire lasa telefoanele afara. Daca dumneavoastra va place o astfel de societate, mie nu imi place", a declarat Sorin Ovidiu Vintu.