Fostul ministru Monica Macovei sugereaza, intr-un interviu pentru ziarul austriac Die Presse, ca nu este interesata de preluarea portofoliului Justitiei. Macovei atrage atentia asupra lipsei de vointa politica pentru combaterea coruptiei si ii denunta pe cei care intra in politica pentru a face bani, informeaza NewsIn.

"Din pacate, pentru multi politicieni din Romania a intra in politica inseamna a face bani. Nu le pasa de interesul poporului sau de Bruxelles. Vor sa isi mentina avantajele si sa nu ajunga in inchisoare. Se apara si riposteaza, dar aceasta situatie nu este de gasit numai in Romania", a declarat pentru Die Presse, fostul ministru al justitiei Monica Macovei, in prezent consilier pentru combaterea coruptiei al premierului macedonean.

Intrebata care sunt cele mai ingrijoratoare evolutii din Romania, Macovei a indicat "lipsa completa a vointei politice pentru a combate coruptia".

"Ma ingrijoreaza ca politicieni din tot mai multe partide se folosesc de puterea pe care o au pentru a bloca anchete chiar asupra lor. Ma mai ingrijoreaza si judecatorii care nu inteleg ca independenta lor este un drept al poporului si nu un mandat pentru ineficienta si coruptie", a spus fostul ministru roman.

Un aspect pozitiv remarcat de Macovei in ceea ce priveste reforma justitiei este faptul ca DNA functioneaza in continuare. "Avem destui procurori carora nu le este teama. Totusi, problema este in judecatorii, unde procesele sunt adesea tergiversate si apoi suspendate", a atras atentia Monica Macovei.

Intrebata daca s-ar putea vedea din nou in fruntea Ministerului de Justitie de la Bucuresti, Macovei a raspuns ca "mai degraba nu".

"Nu am fost niciodata afiliata politic si nici nu am ambitii politice. Nu am regretat niciodata ca am vazut din interior cum functioneaza o guvernare, dar eu vreau sa raman independenta", a accentuat fostul ministru.

Macovei marturiseste ca sarcina sa in Macedonia este mai usoara decat cea pe care a avut-o in cazul Romaniei si a constatat ca fenomenul coruptiei nu poate fi inlaturat fara presiuni externe.

"Acum ma pot raporta la experientele Romaniei si Bulgariei. Ca ministru am fost sprijinita de Cabinet in lupta anticoruptie numai inainte de aderarea la UE; dupa aderare, s-a renuntat imediat la numeroase initiative legislative pe care le-am avut. Este foarte greu sa combati coruptia fara presiune din exterior. Coruptia politica inseamna ca politicienii corupti sunt la putere, iar combaterea coruptiei se indreapta adesea impotriva intereselor lor. Inainate de aderarea la UE acest lucru era posibil. O lectie pentru UE este ca trebuie sa aiba grija ca legile sa fie puse in aplicare inainte de aderare", subliniaza Monica Macovei.

Cu toate acestea, fostul ministru al justitiei este de parere ca Romania nu a aderat prematur la UE.

Coruptia are, in opinia fostului ministru al justitiei, o forma aparte de a se manifesta in statele foste comuniste. "Acolo, coruptia nu este o lezare sporadica a normelor, asa cum se intampla in Occident, ci este legata de decizii politice - ca de exemplu in incheierea unor contracte pentru lucrari publice”, explica Monica Macovei.