Dupa ce luni a criticat in fata parlamentarilor majorarea salariala a profesorilor, ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, a spus marti un DA clar si raspicat la votarea proiectului. Adomnitei a fost prezent la sedinta Camerei Deputatilor in dubla calitate, de ministru si de deputat, iar dupa ce si-a exprimat dezacordul fata de proiectul de lege al PSD, a votat in favoarea acestuia. La o zi dupa ce si-a dat acordul pentru majorarea indemnizatiilor profesorilor cu 50%, ministrul educatiei a criticat, miercuri, din nou legea pe care a votat-o.

Camera Deputatilor a dezbatut, luni, pe articole, proiectul de lege privind majorarea salariilor profesorilor. Ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, in calitate de reprezentat al Guvernului, a intarziat la dezbateri, facandu-si aparitia dupa ce initiativa a fost adoptata pe articole. Adomnitei le-a reprosat parlamentarilor ca au dezbatut proiectul de lege in absenta sa. Totusi, ministrul si-a expus punctul de vedere si a criticat initiativa legislativa.

Luni 29 septembrie, ministrul educatiei, Cristian Adomnitei : "Ministerul nu sprijina legea pentru ca nu sunt destui bani pentru aceasta crestere. Orice leu dat intr-un loc inseamna un leu in minus luat din alta parte din bugetul educatiei. Va rog sa reflectati si sa va ganditi pana maine si sa-mi spuneti de unde poate face MEC rost de acei bani".

Deputatii au adoptat, marti, in unanimitate, legea prin care salariile cadrelor didactice se majoreaza cu 50% incepand de la 1 octombrie. In prezenta profesorilor invitati, parlamentarii au propus ca procedura de vot sa se desfasoare prin apel nominal, fiecare deputat ridicandu-se in picioare si facand-si public propriul vot.

Marti, 30 septembrie, deputatul PNL,Cristian Adomniteivoteaza majorarea indemnizatiilor profesorilor

La o zi dupa ce l-a criticat, Adomnitei, in calitate de deputat PNL, a votat favorabil proiectul de lege. La fel a optat si ministrul sanatatii, deputatul Eugen Nicolaescu. Votul pentru majorarea salariilor profesorilor a fost aplaudat la scena deschisa, atat de profesorii prezenti la dezbateri, cat si de deputati.

Dupa ce si-a dat votul afirmativ pentru majorarea indemnizatiilor profesorilor, Adomnitei, prezent miercuri la Iasi, la deschiderea anului universitar, critica din nou proiectul de lege.

Miercuri, 1 octombrie, ministrul educatiei, Cristian Adomnitei : "Orice crestere de peste 9% inseamna un efort bugetar de un miliard de lei pana la sfarsitul anului. Daca lucrurile raman asa cum sunt astazi, nu vom mai avea bani pentru investitii, in conditiile in care efortul bugetar pe anul 2009 pentru salarii va fi de 1,2 miliarde de euro, adica intregul buget al Ministerului de cheltuieli de capital.

Acest lucru este o realitate si este obligatia mea de ministru sa o spun. Mi-as dori sa am mai multe resurse, cred ca ar fi trebuit sa marim procentul alocat din PIB pentru a acoperi salariile, astfel incat sa avem fonduri si pentru altele".

Premierul Calin Popescu Tariceanu a criticat la randul sau proiectul de lege adoptat de Parlament. Premierul a declarat ca "orice om cu cap isi da seama ca o astfel de crestere nu este sustenabila".