Cele trei asistente de la Spitalul Fundeni fotografiate in ipostaze indecente langa patul unui bolnav aflat in sectia de terapie intensiva nu pot fi sanctionate. Motivul este acela ca fotografiile publicate zilele trecute in ziarul Cancan au fost realizate in ianuarie 2007, iar potrivit Codului Muncii, fapta se prescrie dupa sase luni, a explicat Gheorghe Georgescu, presedintele filialei Bucuresti a Ordinului Asistentilor, anunta televiziunile de stiri. Cele trei asistente au demisionat astazi de la Spitalul Fundeni, insa se pot reangaja fara probleme in alta parte.

Una dintre fotografiile incriminate o infatiseaza pe o asistenta mimand o ipostaza erotica, tinad in mana o perfuzie si ridicand un picior pe patul bolnavului inconstient. O alta fotografie le surprinde pe cele trei asistente razand cu gura pana la urechi si distrandu-se copios la capataiul bolnavului abia operat.

Incidentul s-a petrecut la Institutul de Cardiologie „C.C. Iliescu“ din Bucuresti, situat la etajul 6 al Spitalului Fundeni.

Cele trei asistente au fost audiate, astazi, de reprezentantii Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania, insa fara sa primeasca vreo sanctiune.

Gheorghe Georgescu, presedintele filialei Bucuresti a Ordinului Asistentilor, a declarat ca, cel mai probabil, atelierul foto unde au fost developate pozele a oprit o serie de fotografii, aceasta fiind explicatia pentru faptul ca pozele au ajuns acum in presa.

Potrivit Codului de etica si deontologie profesionala, asistentii medicali trebuie sa aiba o conduita ireprosabila in timpul exercitarii profesiei. Asistentii medicali si moasele au obligatia unei conduite ireprosabile pe plan fizic, mental si emotional fata de bolnav, respectand intotdeauna demnitatea acestuia. Un alt articol al codului etic arata ca asistentii medicali trebuie sa evite in exercitarea meseriei atitudinile ce aduc atingere onoarei profesiei si sa evite tot ceea ce este incompatibil cu demnitatea si moralitatea individuala si profesionala.