Președintele Klaus Iohannis a respins posibilitatea introducerii recrutării obligatorii în armata și a insistat că autoritățile trebuie să realizeze o mai bună informare a populației pentru ca tinerii să aleagă o carieră militară.

Klaus IohannisFoto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Întrebat în timpul unei conferințe de presă susținută în Coreea de Sud, în condițiile în care în țară s-a încheiat prima etapă a campaniei de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României, ce transmite populației care se întreabă dacă se va ajunge la o recrutare obligatorie, președinte a respins un asemenea scenariu.

„Nu m-am gândit la recrutare obligatorie și nu voi avansa așa ceva. Este o chestiune foarte clară, în rest cred că trebuie să existe mai multă informație și mai multă atractivitate pentru cariera militară. Mai multă atractivitate înseamnă o soldă pe măsura implicării fiecărui militar. Mai multă publicitate este cred important să se facă, mult mai mult publicitate pozitivă. Tinerii care ar viza o carieră militara să știe oportuntățile, metodele pentru a ajunge acolo și așa mai departe”, a declarat Klaus Iohannis.

Recrutare în Armata României: Cei mai mulți candidați nu au trecut proba fizică

Statul Major al Apărării a analizat, în lunile februarie, martie și aprilie, desfășurarea primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an, un proces constituit, în principal, din fazele de înscriere și selecție a candidaților.

Cei mai mulți candidați nu au reușit să treacă de evaluarea fizică (prima probă a procesului de recrutare). Nivelul de dificultate al probei este mediu, astfel încât o persoană cu vârsta între 18 și 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăți majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări, potrivit MApN.

Principalele date ale analizei:

Campania de recrutare și selecție s-a derulat în 41 de județe și în municipiul București.

  • Au fost 6.448 candidați (dintre care fete: 20%), pe 5.093 locuri scoase la concurs;
  • Proporție candidați respinși la evaluarea fizică (prima probă): 24%;
  • Proporție candidați respinși la evaluarea psihologică (candidați rămași după proba fizică): 18%;
  • Proporție candidați respinși la evaluarea medicală (candidați rămași după evaluarea psihologică): 12%.

Startul celei de-a doua campanii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României este planificat pentru luna mai.