Președintele Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială de trei zile în Coreea de Sud, a evitat să răspundă de ce a ales să călătorească din nou cu un avion de lux în detrimentul unei aeronave de linie, precum au făcut ceilalți membri ai delegației care au ajuns la Seul.

Avion Gulfstream G550 (foto ilustrativă)Foto: Ian L. Sitren / Zuma Press / Profimedia

Întrebat de un jurnalist de ce a ales să zboare cu un avion de lux pentru a ajunge în Coreea de Sud, în condițiile în care membrii executivului au venit cu un avion de linie, șeful statului a evitat să dea un răspuns.

„Da, am venit într-o deplasare externă așa cum am mai fost și în multe altele, în interesul și pentru România”, a spus Iohannis.

Jurnalistul a insistat.

„Nu știu cum definiți un avion de lux, eu am venit cu o aeronavă mică”, a mai spus președintele României.

Președintele Klaus Iohannis a început luni o vizită oficială de trei zile în Coreea de Sud. Aeronava a decolat duminică de la Sibiu, potrivit Boarding Pass.

Trei miniștri din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe Iohannis au mers la Seul separat, cu alte zboruri, au declarat potrivit unor surse politice citate de Libertatea și G4Media.

Cum arată avionul cu care zboară Klaus Iohannis

Avionul privat Gulfstream G550 operat de Global Jet Luxemburg, pe care şeful statului îl folosește pentru vizita oficială din Coreea de Sud, a decolat duminică de la aeroportul din Sibiu la ora 12:30.

Avionul Gulfstream G55 este unul foarte bine dotat și are inclusiv duș, conform BoardingPass.

  • „Gulfstreamul G550 închiriat de la Global Jet poate transporta maximum 13 pasageri, iar o parte dintre scaunele avionului se pot transforma în două paturi pentru o persoană și alte două paturi duble.
  • Autonomia de zbor a acestui avion este de 12.500 de kilometri, fiind suficientă pentru a zbura din Sibiu fără escală până aproape de Antarctica.
  • Totuși, președintele României nu va ajunge atât de aproape de Polul Sud; vizitele oficiale vor avea loc în Kenya, Tanzania, Capul Verde și Senegal, potrivit Administrației Prezidențiale”, scriau cei de la BoardingPass în noiembrie, care a publicat și imagini cu aeronava.

Câte deplasări externe a avut Klaus Iohannis în 2023 și 2022

Același avion a fost folosit de Klaus Iohannis în anul 2023 în deplasările oficiale din Emiratele Arabe Unite (martie 2023), dar şi în turneul african din Kenya, Tanzania, Capul Verde şi Senegal (noiembrie 2023).

Anul trecut, șeful statului a făcut 29 de deplasări oficiale, cu șapte mai mult față de anul anterior, însumând 90 de zboruri, potrivit datelor analizate de site-ul specializat în ştiri din domeniul aviaţiei Boarding Pass.

Din cele 29 de deplasări, 18 curse au făcut escale pe aeroportul din Sibiu. În 2022, 15 din 22 au avut escală pe același terminal.

Pentru deplasări, Administrația Prezidențială a închiriat avioane de la două companii, una dintre ele fiind din România, mai amintește sursa citată.

Administrația Prezidențială a cheltuit în 2023 pentru vizitele oficiale ale lui Klaus Iohannis peste 41 de milioane de lei pentru 34 de deplasări externe, potrivit Agerpres.

Boarding Pass precizează că a grupat deplasările din țările vizitate de Ioahnnis în Asia, America de Sud și Africa, de aici diferența dintre datele centralizate de site și cele furnizate de Administrația Prezidențială.

În 2022, cheltuielile au însumat peste 16,5 milioane de lei pentru cele 21 de deplasări externe.

Iohannis, vizită de trei zile în Coreea de Sud

Preşedintele Klaus Iohannis începe luni o vizită oficială de trei zile în Coreea de Sud, la invitația omologului său, Yoon Suk Yeol, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Din delegaţia care îl însoţeşte pe șeful statului fac parte ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi secretarul de stat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Este al patrulea turneu oficial al președintelui din ultimul an, după ce a călătorit în Asia, Africa și America Latină.