În general, discuțiile despre starea învățământului românesc oscilează între nivelul slab al programei școlare și indolența elevilor: tinerii din ziua de azi nu mai învață. De ani de zile, persistă lamentările că tinerii nu mai citesc, lucru pus fie pe seama utilizării în exces a tehnologiei, fie pe programa școlară mult prea prăfuită pentru generațiile de astăzi sau pe nivelul de pregătire slab al profesorilor. Sigur ați auzit măcar o dată cum „nu se mai învață ca pe vremea noastră la școală”, de vină fiind, în funcție de interlocutor, ori elevii, ori profesorii.

Elevi la examenFoto: Inquam Photos / George Călin

E o realitate îngrijorătoare, care ne afectează însă pe toți. Nu doar pe tineri, ci și pe cei mai în vârstă, care-i acuză disprețuitor pe ceilalți de această carență. Realitatea rece e că peste 11 milioane de români nu au citit o carte în ultimele 12 luni, conform Institutului Național de Statistică.

În tot acest tăvălug de comentarii care se bat de obicei la extreme, într-o luptă dusă de obicei între generații, ignorăm o părere extrem de importantă: aceea a tinerilor. Copii, adolescenți, studenți – ei sunt cei care se află în mijlocul problemei. Ei ar trebui să ne spună cum stă treaba, în primul rând. Ce își doresc tinerii din ziua de azi de la școală?

Citește continuarea pe Panorama.ro.