Oradea s-a dezvoltat accelerat în ultimii ani și este în plin proces de conectare a infrastructurii cu restul țării. Considerat deja o atracție turistică, orașul din județul Bihor ar putea deveni pe termen mediu o alternativă la Timișoara și Cluj-Napoca, inclusiv din punct de vedere economic și social.

Piața Unirii din OradeaFoto: Inquam Photos / Silviu Filip

Dacă arunci o privire asupra datelor de la Recensământul din 2021, vei observa că Oradea ocupă doar locul 9 în topul celor mai mari orașe din România, din punct de vedere al populației. Cu aproximativ 183.000 de locuitori, orașul din regiunea istorică Crișana este mult în urma celor mai cunoscute zone urbane din Transilvania: Cluj-Napoca (287.000 de locuitori) și Timișoara (251.000 de locuitori).

Cu toate acestea, Oradea și, mai recent, județul Bihor sunt oferite frecvent ca exemple de bune practici în materie de dezvoltare urbană și regională. Cu un centru istoric pietonal în care cele mai multe clădiri istorice au fost deja renovate, pentru a oferi locuitorilor și turiștilor o modalitate plăcută de petrecere a timpului liber, orașul traversează în prezent o nouă etapă de dezvoltare, una care include însă nu numai perimetrul urban, ci și legăturile directe cu principalele comune limitrofe și marile orașe din apropiere, cu care poate începe treptat să concureze.

Citește continuarea pe Panorama.