Cazurile de crime transmise „live pe internet” nu mai sunt „în altă parte a lumii”. O investigație publicată recent de Recorder arată cum evenimente tragice din România au legătură cu „Rețeaua globală de tineri care își câștigă popularitatea online prin crime, pornografie infantilă și automutilarea victimelor”.

Dincolo de tastaturăFoto: Juthamat Yamuangmorn | Dreamstime.com

Violența pe internet a ajuns, printre copii și tineri, la intensitatea unei religii a morții digitale care este anchetată de FBI, arată un articol publicat simultan pe 13 martie de Recorder, Der Spiegel, Washington Post și Wired. Activitatea grupurilor de adolescenți a alertat autoritățile din întreaga lume, iar FBI a trimis o avertizare în legătură cu ele în septembrie 2023.

Venerarea cruzimii online a ajuns la nivelul la care cei care alcătuiesc grupurile filmează „live” când ucid alte persoane. Un caz de crimă produs de aceste grupuri extreme s-a petrecut în 12 aprilie 2022 în Mediaș, județul Sibiu.

Pensionara din România ucisă „live” pe net

„Viața unei pensionare din județul Sibiu a fost curmată de întâlnirea cu un adolescent german, în vârstă de 17 ani, pe care nu îl cunoștea. Tânărul i-a spus „Bună” și apoi a înjunghiat-o, pe o stradă din Mediaș. În timpul acesta, era într-un apel video, pe platforma Discord, și filma crima”. Cazul a fost publicat într-o investigație în Libertatea și Der Spiegel în 23 martie 2023.

Articolul publicat pe 13 martie în Recorder de Diana Meseșan (Autor), Ciprian Ranghel (Editor), Roma Gavrilă (Ilustrații) extinde tabloul și probează legătura între decese sau acte de violență petrecute în România și aceste rețele internaționale.

Când poliția nu crede că tăieturile de pe corp au legătură cu internetul

„Grupurile operează sub denumiri care au combinații de diferite cifre sau referințe la violență, precum 764, CVLT, Court, Harm Nation, Leak Society, H3ll sau No Lives Matter (NLM)”, scrie jurnalista.

Este general acceptat în jurisprudență că, în ciuda faptul că e o lume digitală, internetul devine loc al infracțiunii când o infracțiune are loc online. Cu alte cuvinte, lipsa „materialității” internetului nu face infracțiunea mai puțin serioasă.

Însă, chiar dacă legislația împotriva violenței online a început să existe, mentalitatea socială sau chiar cea a forțelor de ordine este în urma rapidității cu care se împrăștie violența online.

Una dintre tinerele atrase în aceste grupuri, din Canada, mărturisește: „Le-am explicat (polițiștilor, n.r.) și nu au înțeles deloc că am fost abuzată online”, își amintește fata. „Au văzut tăieturile de pe corpul meu. Au crezut că îmi făceam în mod voluntar asta.”

Ea a reușit să scape.

Cât timp era membră a grupărilor, „unul dintre mesajele pe care Sophia le-a primit în acea perioadă a fost scris de pe un calculator de la peste 8.000 km distanță, din orașul Dumbrăveni, județul Sibiu, România. Venea de la adolescentul german care avea să o ucidă pe bătrâna din Mediaș”.

Ce spune manualul „Biblie„ al unuia dintre grupuri

„Câștigă-i încrederea, fă-o să se simtă confortabil, fă-o să vrea să se taie pentru tine, ajungând la emoțiile ei. Fă-o să creadă că ești singura persoană de care are nevoie în viața ei”, precizează alt manual de șantaj și manipulare, descris ca o „Biblie” a unuia dintre grupuri, distribuit tot pe Telegram.

„Grupurile au început să fie active în 2020, în pandemie. Victimele sunt atrase din zone în care au acces copii și adolescenți: de pe rețele publice de comunicare sau de pe platforme de jocuri pe calculator”.

„Unii membri fac și bani: filmări și poze cu caracter sexual, obținute de la victime minore, sunt vândute pe internet”.

Cât de întins este pericolul în perspectiva FBI

„Biroul Federal de Investigații (FBI) a spus reporterilor că putem vorbi despre mii de persoane care au fost vizate de aceste grupuri. Membrii au între 12 și 47 de ani, iar victimele, între 8 și 21 de ani, conform autorităților germane și unor documente de instanță din SUA”, scrie jurnalista din România. Puteți citi investigația pe Recorder.

---

Sursă foto articol: ©Juthamat Yamuangmorn|Dreamstime.com