Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a solicitat sprijinul FBI pentru susținerea procesului de reformă în cadrului Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, în vederea „întăririi capacității instituționale a acestei instituții de învățământ”.

Directorul FBI, Christopher WrayFoto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia

Predoiu s-a întâlnit, marţi, cu directorul FBI, Christopher Wray, care a efectuat o vizită în România, potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE.

Conform sursei citate, Wray și Predoiu au apreciat „excelenta” cooperare dintre cele două instituţii şi au evidenţiat angajamentul pentru continuarea acesteia.

„În cadrul întrevederii, ministrul român al Afacerilor Interne a evidenţiat importanţa activităţilor desfăşurate în comun, cu accent pe componenta de combatere a criminalităţii organizate transfrontaliere, respectiv a drogurilor, traficului de persoane şi a criminalităţii cibernetice”, mai precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Interne a mai transmis că acordă o atenţie aparte destructurării reţelelor infracţionale care, prin acţiunile lor desfăşurate inclusiv pe teritoriul României, pun în pericol siguranţa cetăţenilor.

„Cooperăm deja foarte bine cu FBI pe multiple direcţii de combatere a criminalităţii şi prin aceasta, de protecţie a drepturilor cetăţenilor noştri. Dezvoltarea acestei cooperări nu poate fi decât benefică pentru eficienţa operaţiunilor noastre naţionale pe priorităţile stabilite, respectiv contracararea crimei organizate, a traficului de droguri, fiinţe umane, arme, a criminalităţii informatice şi terorismului”, a afirmat Predoiu.

Ministrul de resort a apreciat sprijinul acordat de FBI pentru pregătirea şi perfecţionarea poliţiştilor români în cadrul Academiei din Quantico, precum şi în cadrul Biroului de la Bucureşti.

„Dorim să construim un parteneriat între Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” şi Academia de Poliţie a FBI de la Quantico. Dorim să construim, în perspectivă, o mentalitate, atitudine faţă de profesie şi cultură instituţională care să ridice eficienţa acţiunii MAI într-un context în care fenomenul criminologic devine din ce în ce mai sofisticat şi integrat internaţional. Deschidem căi de dezvoltare care vor continua pe parcursul mai multor ani şi care vor include, obligatoriu în următorii ani, regândirea şi modernizarea tuturor structurilor MAI, adaptarea lor la această nouă dinamică şi complexitate a provocărilor. (...) Mulţumesc directorului FBI, Cristopher Wray, pentru deschiderea şi receptivitatea arătate în discuţiile noastre pe care am convenit să le continuăm cu aplicaţie practică în măsuri concrete de cooperare”, a mai declarat Predoiu.