Cartierele din București din ziua de astăzi sunt rezultatul a peste cinci secole de istorie, timp în care zonele orașului au crescut, au înflorit, au decăzut, și, cel mai important, au strâns o mulțime de povești și evenimente istorice, unele dintre ele devenind chiar numele acestor cartiere.

Pasajul Obor Bucuresti 1989Foto: Agerpres

Cartierele Bucureștiului au apărut documentate pentru prima oară în urmă cu peste 300 de ani, pe când erau,de fapt, comune separate de centrul Capitalei de astăzi, însă totuși conectate prin drumuri. Pe atunci se numeau „enorii", și purtau denumirea preotului din parohia respectivă.

În secolul al XVII-lea, enoriile își schimbă numele în „mahalale". La acea vreme, cuvântul „mahala" nu avea înțelesul din ziua de astăzi – zonă rău famată, aflată la periferia unui oraș.

Cartierele Bucureștiului și denumirile acestora: Dorobanți

Cunoscut drept unul dintre cartierele cele mai înstărite și mai dezvoltate, însă lucrurile nu au stat mereu așa. Dorobanțiul este o zonă încărcată de istorie, dovadă că bucureștenii locuiau aici încă de la 1800. Pe atunci însă Dorobanți era o simplă mahala, fără cafenele, restaurante, locuințe cochete și mașini de lux.

La început se numea Ulița Herăstrăului deoarece lega zona Herăstrău de restul Bucureștiului. Denumirea de Dorobanți a fost atribuită datorită trupelor de soldați care executau instrucția în zonă, și a intrat în vigoare din 1878, de la finalul Războiului de Independență.

Cotroceni – ce înseamnă „a cotroci”?

Un alt cartier vechi și cu însemnătate pentru istoria Capitalei este Cotroceniul, al cărui nume provine, potrivit istoricilor, de la verbul „a cotroci”, care înseamnă „a adăposti” sau „a scotoci”. Până ca această zonă să devină moșia lui Șerban Cantacuzino, care a construit aici mănăstirea Cotroceni, deasa pădure a Cotrocenilor a reprezentat locul perfect de ascunziș pentru tâlhari și haiduci. Aici se află și Palatul Cotroceni, reședința Președintelui României, care a fost ridicat la finalul secolului XIX pentru Regele Ferdinand.

Aviatorilor – nume dat de o statuie impunătoare

Numele cartierului Aviatorilor are o origine simplă și mult mai veselă decât cea a cartierului Balta Albă. Denumirea provine de la impunătoarea statuie construită în timpul domniei lui Carol al II-lea pentru a omagia sacrificiile făcute de „eroii aerului”. Una dintre cele mai frecventate zone din cartier este Piața Charles de Gaulle, un rond aflat la intersecția a trei cartiere – Aviatorilor, Floreasca și Dorobanți.

Mare parte din locuințele din acest cartier au fost ridicate în anii ’80, din inițiativa lui Nicolae Ceaușeșcu, care dorea realizarea unui cartier pentru militari, polițiști și aviatori.

Citește, pe B365.ro, care este proveniența numelor cartierelor din Capitală.