Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a anunţat că a trimis la Cancelaria Sfântului Sinod „cel mai complet referat” pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului, precizând că acesta a fost înregistrat şi speră să fie pus pe ordinea de zi.

IPS TeodosieFoto: Inquam Photos / Costin Dinca

Declarațiile sale vin în contextul în care ÎPS Teodosie este cercetat de DNA Constanța pentru cumpărare de influenţă. Ancheta a fost deschisă în urma unei investigații Recorder, care a publicat imagini filmate cu camera ascunsă de către un preot care pretinde că este om de afaceri și care îi propune arhiepiscopului Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei, în schimbul unui comision de 20% din sumă pentru el.

ÎPS Teodosie a mai făcut demersuri de a ajunge la statutul de mitropolit și în trecut, iar acum aproape patru ani a primit un răspuns tranșant de la Patriarhie, care a transmis că discuțiile pe această temă au fost închise definitiv.

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat, joi seara, la Radio Dobrogea, dacă Mitropolia Tomisului ar trebui înfiinţată, reactivată sau recunoscută şi dacă a fost vreodată desfinţată, scrie News.ro.

„Nu a fost desfinţată niciodată, doar împrejurările au făcut să înceteze viaţa ei activă şi, sigur, după toate datele pe care le avem, ea trebuie să fie reactivată şi recunoscută şi nădăjduiesc în aceasta, că Dumnezeu e Dumnezeul adevărului, iar acesta este un adevăr de necontestat”, a răspuns IPS Teodosie.

ÎPS Teodosie: „Sperăm să se pună pe ordinea de zi”

El a mai fost întrebat de un alt ascultător al emisiunii cum se pot implica cetăţenii în acest demers.

„Da, au venit la mine mulţi. Nu pot să vă opresc. M-au întrebat şi alţii, ne daţi voie să trimitem şi noi scrisori către Cancelaria Sfântului Sinod, către Patriarhie. Eu nu pot să vă opresc. Că a opri nu este creştineşte, iar Mitropolia Tomisului este cea care aduce demnitate şi ţării şi bisericii. Eu nu comentez de ce nu s-a împlinit. Am trimis acum cel mai complet referat pentru Mitropolia Tomisului la Cancelaria Sfântului Sinod. A fost înregistrat, sperăm să se pună pe ordinea de zi. Dacă şi dumneavoastră, laicii, doriţi să aduceţi un aport, că ştiu că aţi luat cunoştinţă despre adevărata istorie a Mitropoliei Tomisului, pentru care avem argumente nu necesare, ci mult prisositoare, faceţi şi dumneavoastră un efort să trimiteţi dorinţele dumneavoastră către Patriarhie şi Cancelaria Sfântului Sinod. Nu vă pot opri, nici nu vă silesc”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

IPS Teodosie a mai fost întrebat dacă va discuta la viitorul Sinod despre Mitropolia Tomisului.

„Eu nădăjduiesc să fie pusă pe ordinea de zi solicitarea noastră. Dumneavoastră puteţi să vă exprimaţi, cum am spus şi mai înainte, să cereţi, că eu nu cer pentru mine, ci pentru a restaura un adevăr istoric fundamental pentru întreaga Biserică şi pentru toţi credincioşii noştri. Toţi avem un plus de demnitate şi binecuvântare de la Dumnezeu că punem în ordine cele ce au aparţinut înaintaşilor noştri. Trimiteţi scrisorile dumneavoastră către Sfântul Sinod, către Patriarhie”, a mai răspuns Arhiepiscopul Tomisului.

BOR a închis „definitiv” problema acum patru ani

În luna mai a anului 2021, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a declarat că, pentru Patriarhia Română, problema (re)înfiinţării unei mitropolii a Tomisului este una definitiv închisă, iar mereu posibilele reacţii „inadecvate pe această defunctă temă nu vor mai beneficia de niciun comentariu oficial”.

Anunțul făcut de Bănescu în urmă cu aproape patru ani a venit după ce conducerea BOR i-a refuzat controversatului Teodosie avansarea în ierarhia internă și transformarea în mitropolit.

Conducerea BOR l-a acuzat atunci pe Teodosie de „ambiții personale” care nu au legătură cu misiunea pastorală și de sfidarea recomandărilor BOR. În plus, a fost criticat pentru inițiativele din perioada pandemiei care au adus prejudicii imaginii bisericii și au arătat o atitudine ”provocatoare”.

Teodosie a reacționat spunând că va continua demersurile pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului, în ciuda refuzului primit din partea Patriarhiei și a respins acuzațiile privind atitudinea sa din timpul pandemiei, susținând că a apărat dreapta credință.