Protestele transportatorilor și fermierilor au continuat luni, pentru a șasea zi consecutivă, după ce negocierile din week-end au eșuat. Circulaţia a fost restricţionată pe prima bandă, pe ambele sensuri, în localitatea Afumaţi din judeţul Ilfov, soșeaua fiind ocupată de autocamioane. De asemenea, mii de camioane și tractoare au fost scoase în stradă și au paralizat intrările în marile orașe din țară. După noi negocieri la guvern, premierul Ciolacu a cerut luni urgentarea elaborării actelor normative care să rezolve problemele semnalate de fermieri și transportatori.

Proteste ale fermierilor si transportatorilorFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Principalele evenimente din cea de a șasea zi de proteste ale transportatorilor și fermierilor, LIVETEXT:

23:08 Parlamentul European va dezbate miercuri problemele fermierilor care au protestat în mai multe state UE

Parlamentul European va dezbate miercuri, în plenul său reunit la Strasbourg, problemele fermierilor care au protestat în mai multe state europene, a declarat luni, la Strasbourg, eurodeputatul PNL Daniel Buda, potrivit Agerpres.

Solicitarea de a organiza dezbaterea a fost depusă de eurodeputatul PNL Daniel Buda, care este vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI) a PE.

22:11Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seară, la Antena 3, că „aproape 99% din solicitările de la ministerul Agriculturii s-au închis”.

„90% dintre ele erau bugetate pe anul în curs. Era normal că nu avem timp, în trei, patru zile să le promoveze ca ordonanțe”, a precizat Ciolacu recunoscând că aceste probleme ar fi trebuit cunoscute și anticipate de către guvern.

El a criticat totuși protestatarii susținând că ar fi trebuit să vină mai întîi la negocieri la guvern și apoi să declanșeze proteste în stradă dacă nu ar fi fost mulțumiți.

„Mi se pare mult cât este RCA acum, dar împreună găsim soluția cea mai bună. Eu nu pot să îi trimit pe asiguratori în faliment. Dar să existe un echilibru, nu poți să dublezi RCA-ul de la 9.000 la 18.000. E prea mult!”, a declarat premierul.

21:55„Sindicatul Fermierilor Patrioți”, în contextul discuțiilor pe care le-au avut cu reprezentanții Guvernului, le recomandă fermierilor să oprească protestele.

  • „În contextul acestor discuții și soluționări, în eventualitatea în care membri ai sindicatului aleg să protesteze în mod public, le sugerăm cu respect să înceteze orice formă de protest și să se alăture demersului nostru comun de comunicare cu Ministerul Agriculturii.
  • Împreună, ne propunem să monitorizăm și să urmărim cu strictețe termenele stabilite pentru implementarea măsurilor convenite, în conformitate cu protocolul asumat în cadrul întâlnirii”, se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului transmis luni seara.

Şoferii de camioane au de aşteptat între 90 şi 330 de minute, pe sensul de ieşire din ţară, în punctele de trecere a frontierei spre Ungaria

21:44Reprezentanţii asociaţiilor agricole din sectorul vegetal au recomandat fermierilor din stradă se renunţe la proteste

Reprezentanţii asociaţiilor agricole din sectorul vegetal au recomandat fermierilor din stradă se renunţe la proteste şi să aştepte termenele decise pentru implementarea măsurilor, cerând totodată presei să comunice în aşa fel încât fiecare fermier să înţeleagă faptul că o parte dintre problemele lor au fost prinse în procesul verbal încheiat luni cu ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.

„Aveţi un mare aport în a linişti prin a comunica în aşa fel încât fiecare fermier din stradă să înţeleagă că o parte din probleme sunt prinse aici, iar dacă sunt probleme particulare, acelea pot fi aduse pe un alt traseu în atenţia autorităţilor, fie că sunt de Ministerul Agriculturii, de Ministerul Transporturilor, ele pot fi comunicate, dialogate. (...) Sunt convins că fiecare punct de aici se găseşte şi în stradă şi pe această cale şi noi putem comunica colegilor noştri, dar şi dumneavoastră presa aveţi rolul de a stabiliza România şi vă rugăm să o faceţi. (...) De aceea vă rugăm să fiţi alături de noi în sensul în care să putem să stabilim normalitatea în România. Normalitate înseamnă dialog", a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO, Ionel Arion, la finalul negocierilor.

21:40 Protestatarii, fermieri şi transportatori cu zeci de camioane şi autoturisme, continuă să blocheaze unele dintre porţile de intrare în Portul Constanţa Sud - Agigea, pe reţele de socializare făcându-se apel ca numărul acestora să crească.

Protestatarii sunt paşnici, folosesc claxoanele mijloacelor de transport, accesul pe la porţile numerele 7, 8 şi 9 fiind blocat. Aceştia susţin că nu vor renunţa la acţiunea de protest până când revendicările nu le vor fi soluţionate.

19:58Şoferii de camioane au de aşteptat între 90 şi 330 de minute, pe sensul de ieşire din ţară, în punctele de trecere a frontierei spre Ungaria. Cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei este Petea, în judeţul Satu Mare. La Siret, sensul se intrare este blocat din cauza protestului transportatorilor şi al fermierilor.

18:57Reprezentantul fermierilor din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) Marius Micu a anunţat luni seară că „probabil că va fi decisă suspendarea oricărei iniţiative de proteste”, deoarece a fost găsit un acord privind solicitările fermierilor. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus, în aceeași conferință de presă, că „aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă”, iar procesul-verbal pe care l-a încheiat cu reprezentanţii fermierilor va fi asumat şi respectat de el.

18:30Președintele USR, Cătălin Drulă, cere demisia ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, și a șefului Poliției, Benone Matei, acuzând „intimidarea și hărtuirea” protestatarilor.

George Simion, alungat de un protestatar de la Constanța: „Hai, taie-o de aici” - VIDEO

17:52Liderul AUR, George Simion, a încercat din nou, luni, să discute manifestanți, mergând la protestele din zona Portului Constanța, însă a fost alungat, conform imaginilor difuzate de Digi 24.

„La revedere! Nu aveți ce căuta aici. Acolo la hoții voștri să vă duceți. Hai, Taie-o cu hoții tăi cu tot, i-a strigat un protestatar liderului AUR, aflat într-o mașină.

Protestatarii au blocat, luni seara, mai multe intrări în Portul Constanţa, cu peste 100 de camioane şi autoturisme, conform News.ro.

Coloana de autovehicule se întinde pe mai mulţi kilometri.

Au existat şi situaţii mai tensionate, atunci când unii angajaţi din port au vrut să plece acasă, deoarece îşi terminaseră programul de lucru, dar nu o puteau face pentru că totul era blocat în jur.

Protestatarii îi îndeamnă, prin intermediul reţelelor de socializare, pe cei care doresc să li se alăture să nu mai vină acolo pentru că nu vor putea ajunge, dar să meargă la alte intrări ale portului Constanţa pentru a le bloca şi pe acelea.

17:00 Zeci de fermieri au blocat - cu tractoare, camioane şi maşini mici - circulaţia și pe centura municipiului Roman şi pe o porţiune din DN2. Pe unele dintre utilaje au fost arborate drapele, dar şi mesaje prin care se solicită Guvernului facilităţi pentru agricultori.

La un moment dat, circulaţia pe DN2, pe podul peste Moldova, a fost paralizată aproape complet după ce fermierii au ocupat cu utilajele ambele benzi de circulaţie şi au mers cu circa 3 kilometri pe oră, scrie Agerpres.

Un echipaj de poliţie a intervenit şi a solicitat deblocarea uneia dintre benzile de circulaţie pentru ca traficul să se poată desfăşura oarecum normal pentru ceilalţi şoferi. Protestul fermierilor a durat circa o oră şi nu s-au înregistrat incidente.

16:45Peste o sută de tractoare şi alte utilaje agricole ale fermierilor protestatari au intrat luni în municipiul Sibiu, în coloane pe trei artere intens circulate ale oraşului, iar acestora li s-au alăturat şi zeci de camioane ale transportatorilor. Protestatarii au circulat cu viteză redusă pe străzile oraşului, cu scopul de a fi afectată cât mai mult circulaţia rutieră, iar la orele amiezii în mai multe zone ale Sibiului, inclusiv în centru, traficul rutier era blocat aproape complet.

Coloanele protestatarilor au fost însoţite de echipaje ale Poliţiei Rutiere, care au încercat să fluidizeze traficul.

@offroadsaliste #offroadsaliste #protestfermierisibiu ♬ sunet original - Adrian Greavu66

Circulație blocată cu tractoarele și camioanele pe mai multe artere

15:17Peste 50 de autocamioane participă, luni, la un protest al transportatorilor organizat pe drumul de centură al municipiului Bistriţa, acestea deplasându-se cu viteză redusă şi claxonând, conform Agerpres.

Protestul a pornit, la orele prânzului, din zona unui parc auto din localitatea componentă Viişoara, iar autocamioanele au pătruns apoi pe DN 17 şi au străbătut centura municipiului, până la intersecţia cu DN 17C, şi înapoi.

La faţa locului se află mai multe echipaje ale jandarmilor şi poliţiştilor, care asigură fluidizarea traficului şi respectarea normelor de ordine publică.

14:52Aproximativ 25 de tractoare şi alte circa 25 de maşini protestează pe drumul spre şi dinspre Punctul de Trecere a Frontierei de la Moraviţa, potrivit News.ro.

Coloana de maşini porneşte din centrul localităţii Moraviţa şi ajunge până aproape de Punctul de Trecere a Frontierei spre Serbia.

Ei nu blochează drumul, ci doar circulă pe această porţiune. Zilele trecute, fermierii au blocat cu utilajele centura ocolitoare a municipiului Timişoara.

Fermierii si transportatorii reclamă valoarea mare a poliţelor RCA şi sunt nemulţumiţi de introducerea de taxe noi, dar şi de valoarea mică a preţului cerealelor.

14:14 Reprezentanţi ai fermierilor din judeţul Mureş au solicitat luni, într-o întrevedere cu prefectul Ciprian Dobre, stoparea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul României, ei susţinând că peste jumătate din cantitatea intrată în ţara noastră din Ucraina ar fi vândută pe piaţa internă înainte de a ajunge în Portul Constanţa, potrivit Agerpres.

În plus, fermierii mureşeni sunt nemulţumiţi de accizele mari la motorină, de preţurile pentru poliţele de răspundere civilă auto, dar şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie, inclusiv cele privind plata CASS pentru salariaţii din domeniul agricol.

După întâlnirea cu prefectul, reprezentanţii fermierilor au afirmat că discuţiile nu au avut niciun rezultat concret, fără a oferi însă alte detalii presei.

13:34Zeci de fermieri protestează cu utilaje agricole, luni, pentru a patru zi consecutiv, și în zona de frontieră de la Nădlac, unde traficul rutier este astfel afectat pe drumul naţion DN 7 şi pe alte drumuri din apropierea celor două vămi.

În zona punctelor de trecere a frontierei Nădlac I şi Nădlac II sunt coloane de utilaje şi maşini mici ale fermierilor, care circulă cu viteză redusă şi claxonează în semn de protest, conform Agerpres. Sunt aproximativ 80 de combine, tractoare şi alte utilaje agricole, dar şi 50 de autoturisme.

Ciolacu promite adoptarea rapidă a unor acte cu măsuri concrete

13:26 Protestul fermierilor din judeţul Dolj continuă, luni, pe DE Bucureşti-Craiova, de la bifurcaţia către centura de sud a oraşului Craiova, până la cea de pe centura nord, care duce către Fabrica de Avioane.

Potrivit Prefecturii Dolj, fermierii şi transportatorii vor avea acces pe drumul european, până la Aeroportul Internaţional Craiova, aşa cum au solicitat, „fără a afecta însă traficul şi accesul în acea zonă şi în aeroport”.

13:21 Peste 200 de fermieri au ieşit, luni, cu utilajele agricole şi protestează între rond giratoriu Carrefour şi rondul giratoriu din comuna ieșeană Leţcani, traficul în zonă desfăşurându-se cu greutate.

„Am ieşit în stradă pentru că s-au adunat foarte multe probleme la care ministerul nu a venit cu soluţii. Mărirea de taxe a fost ultima picătură care a determinat mai mulţi fermieri să ieşim în stradă să protestăm. Îmi doresc ca acest protest să fie unul paşnic şi legal. Avem 14 revendicări punctuale. Nu vorbim neapărat de creşterea RCA sau alte cheltuieli. La o ieşire neorganizată în stradă, cum e şi aceasta, sunt oameni care au tendinţa de a cere mai mult, lucruri exagerate. Eu personal vreau lucruri de bun simţ şi consider că mesajul transmis de FAPPR (Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România), care nu e organizatorul acestui protest, este unul de bun simţ. Cred că Ministerul ar putea să găsească rezolvare la problemele punctuale, care au fost aduse la cunoştinţa ministrului de aproape un an, dar nu s-au găsit soluţii", a declarat Tiberiu Dan Stan, un fermier din Iaşi citat de Agerpres.

13:01 Un protest autorizat se desfăşoară, luni, în faţa sediului Prefecturii Mureş, la acţiune participând fermieri, transportatori, dar şi persoane care susţin mişcările de stradă ale celor două categorii, scrie News.ro. Concomitent, la intrările în municipiul Târgu Mureş autorităţile au instituit filtre pentru a nu permite intrarea în oraş utilajelor agricole şi autovehiculelor de mare tonaj.

Şi la Sibiu sau Suceava.

12:27 Premierul Ciolacu a cerut luni urgentarea elaborării actelor normative care să rezolve problemele semnalate de fermieri și transportatori, a anunțat Guvernul la finalul întâlnirii cu reprezentanții protestatarilor.

Membrii Executivului au prezentat modul în care prioritizează aceste proiecte legislative, astfel încât în următoarele ședințe de Guvern să fie adoptate primele hotărâri de guvern și ordine de ministru cuprinzând măsurile concrete agreate în sprijinul fermierilor și al transportatorilor.

De asemenea, s-a discutat despre situația verificării în teren a problemelor semnalate de cei care protestează.

Astfel, din primele date primite s-a reconfirmat faptul că, din octombrie 2023 până în prezent, nu au intrat cereale ucrainene pe piața internă din România, fiind vorba doar despre tranzit către Portul Constanța, de unde mărfurile au plecat la export. De asemenea, de la începutul anului, pe lista de mărfuri care fac obiectul acordului cu Ucraina privind importul pe bază de licență au fost adăugate făina și zahărul.

  • „Negociem în continuare cu bună-credință cu protestatarii. Avem o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale. Aceasta este linia roșie peste care nu putem trece”, le-a transmis premierul miniștrilor prezenți.

Premierul le-a cerut reprezentanților Guvernului să continue discuțiile cu fermierii și transportatorii, implicând în dialog și asociațiile mari, reprezentative pentru cele două domenii.

De asemenea, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a comunicat Guvernului disponibilitatea de a se întâlni din nou, în cursul zilei de azi, cu protestatarii, după ce aceștia nu au mai reușit să ajungă la întâlnirea de ieri. ASF le-a transmis acestora un set de propuneri concrete menite să amelioreze efortul financiar pentru achiziția RCA.

Premierul și întreaga echipă de miniștri sunt dispuși să continue dialogul civilizat și rațional, care să contribuie la soluționarea problemelor legitime reclamate.

24 de dosare penale pentru instigare după postări în online. Prima reacție a șefului Poliției

12:00 Șeful Poliției Române, chestor principal de politie Benone-Marian Matei, a declarat că forțele de ordine au respectat legea pentru a proteja populația, precizând că sunt „interesante” afirmațiile sindicatului Europol, potrivit căruia s-au făcut presiuni asupra polițiștilor și jandarmilor din parte oamenilor politici pentru a folosi „orice” metodă și să blocheze accesul protestatarilor în Capitală. Sindicaliștii au susținut că presiuni vin inclusiv din partea Inspectorului general al Poliției Române.

11:06 Conform reprezentanților Jandarmeriei, la această oră au loc proteste ale fermierilor și transportatorilor în peste 20 de județe.

11:00 Reprezentanții Poliției au anunțat că până acum au fost deschise 24 de dosare penale, pentru infracțiunea de instigare publică la violențe.

  • „Poliția s-a autosesizat în urma semnalelor din spațiul public, cât și de o serie de protestatari care au semnalat că pe grupurile WhatsApp sunt distribuite mesaje care incită la violență. La acțiunea de protest de la Chiajna a fost identificată o persoană care avea o armă albă.
  • Mesajele distribuite erau de genul: „Haideți să luăm pe sus mașina Poliției pe sus și să mergem la guvern, că altfel nu se mai poate”, „Haideți să luăm topoarele și să mergem pe jos la guvern”, „Bătaia este ruptă din rai, haideți să punem mâna pe lopeți și pe topoare și să ne facem dreptate”.
  • E evident că aceste mesaje incită la violență și facem tot ce putem pentru a identifica persoanele care transmit aceste mesaje”, a declarat, luni, șeful Poliției Române, Benone Matei.

Referindu-se la filtrele și dispozitivele de forțe ordine mobilizate la locul de desfășurare a protestelor, șeful Poliției Române a susținut că „scopul este unul preventiv”.

09:52 Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a declarat luni, într-o intervenție la B1 TV, că protestatarii nu vor să ajungă în Capitală, ci „sunt doar câțiva instigatori care încearcă să-i convingă pe manifestanți să forțeze barajele”:

  • „Protestatarii nu doresc să ajungă în Capitală - lucrul acesta a fost deja lămurit în repetate rânduri cu cei care protestează și cu care avem un dialog foarte bun. În schimb, există încercarea de a provoca autoritățile.
  • Au existat, cel puțin în weekend, încercări de a forța barajele relizate de persoane care instigă la violență, nu de protestatari. Acesta e marele risc. Apelul nostru e fix în aceeași direcție - să nu se lase instigați de cei care vor să instige la fapte antisociale.
  • Nu se dorește intrarea în Capitală. Sunt niște revendicări, toate au fost prezentate sâmbătă ministrului Agriculturii și majoritatea au fost acceptate și a fost convenit un calendar ferm de implementare. Deci despre aceste revendicări, majoritaea sunt rezolvate, dialogul continuă. (...)
  • Un proiect de lege nu poate fi adoptat de pe o zi pe alta. E necesară o largă consultare a tuturor actorilor economici implicați pentru că, de exemplu, revendicările transportatorilor trebuie să ajungă la cunoștința tuturor actorilor implicați, nu doar a acelor care-i reprezintă pe protestatari și atunci e necesar un timp suplimentar de pregătire a măsurilor legislative”.

09:43 La intrările în Capitală continuă să fie filtre ale Poliției și Jandarmeriei, manifestanții neavând autorizație de protest în București.

08:30 Circulaţia este restricţionată pe prima bandă, pe ambele sensuri, în localitatea Afumaţi din judeţul Ilfov, fiind ocupată de autocamioane, în contextul protestului transportatorilor, a anunţat, luni dimineaţă, Centrul Infotrafic.

Se estimează ca aceste proteste să continue şi pe parcursul zilei, existând posibilitatea ca traficul să fie îngreunat în anumite zone din ţară, în special pe şosele de centură ale marilor oraşe sau la intrările în acestea, potrivit polițiștilor.

Discuții la guvern și la Ministerul Agriculturii

Guvernul a anunțat că de la ora 9.30 premierul Marcel Ciolacu va avea, la Palatul Victoria, o întâlnire de lucru cu vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor.

De asemenea, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, se va întâlni luni şi marţi cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, ai procesatorilor şi retailerilor, pentru a discuta problemele cu care se confruntă, măsurile de sprijin şi soluţiile de finanţare.

Conform Ministerului Agriculturii, luni, de la ora 11:00 sunt aşteptaţi la discuții fermierii din sectorul ovine şi caprine, respectiv 16 asociaţii, de la ora 13:00 vor intra cei din sectorul vegetal (nouă asociaţii), iar de la 16:00 sunt programaţi reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) şi marii retaileri prezenţi în România, conform Agerpres.

Marţi, de la ora 11:00 sunt programaţi fermierii din sectorul zootehnic, respectiv cinci asociaţii care reprezintă vaca de lapte şi cea de carne, de la 14:00 vor intra la discuţii cei care reprezintă sectorul de porc şi pasăre (cinci organizaţii), iar de la ora 16:00 sunt aşteptaţi procesatorii din industria alimentară, respectiv cele cinci organizaţii patronale reprezentative din sector.

„Mulţumesc celor care au răspuns apelului meu de a participa la întâlniri. Am programat întrevederile astfel încât să putem discuta, pe îndelete, cu fiecare sector în parte măsurile de sprijin şi soluţiile de finanţare pentru toate situaţiile pe care le întâmpină în acest an agricol fermierii. Ne vom aşeza la masa discuţiilor civilizat, astfel încât să putem înţelege exact cu ce probleme se confruntă cu toţii. Vom căuta să găsim rezolvare în cel mai scurt timp, pentru că activitatea în agricultură trebuie să continue şi să se dezvolte, în beneficiul fermierilor, dar având în centrul atenţiei consumatorul român, care aşteaptă produse sigure şi de calitate", a declarat ministrul Florin-Ionuţ Barbu.

Negocieri eșuate

Unul dintre liderii protestatorilor a declarat duminică, după discuții la Ministerul Finanțelor, că nu s-a ajuns la niciun acord.

„Declarăm că nu s-a ajuns la niciun acord, motivând legislația europeană. Nu s-au găsit soluții pentru reducerea cheltuielilor bugetare în toate domeniile. Protestul va continua la nesfârșit până când autorităţile vor înţelege că neputinţa lor de a gestiona o ţară este reală. Totul se motivează pe Comisia Europeană, PNRR”, a declarat Dănuț Andruș, unul dintre liderii protestatarilor, la ieșirea de la discuțiile de la Ministerul Finanțelor.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a precizat că „sunt o parte dintre măsuri cu care am fost de acord”, în discuțiile cu delegații transportatorilor și fermieriloor, precizând însă că nu se pot lua măsuri care să încurajeze evaziunea fiscală. El a spus că Finanțele sunt de acord cu șase măsuri, printre care cele referitoare la legea prevenției și la digitalizare, însă restul trebuie discutate cu Comisia Europeană, pentru că implică angajamente ale României în raport cu instituţiile europene.

Ce au propus Finanțele

În discuțiile cu reprezentanții protestatarilor, Finanțele au propus:

  • Legea prevenţiei să se aplice numai pentru faptele care nu sunt de evaziune fiscală,
  • procedurile din Codul fiscal să fie simplificate, în vederea debirocratizării,
  • realizarea unui parteneriat între Ministerul Finanţelor şi Ministerul Agriculturii pentru un cadru legal referitor la certificate de producători locali,
  • crearea unui cadru legal pentru investiţii în agricultură şi industria agroalimentară, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru investiţii în infrastructură în parteneriat cu Ministerul Transporturilor,
  • scutirea la impozitul pentru profitul reinvestit în ferme din domeniul agriculturii şi pentru profitul reinvestit pentru firmele din domeniul transporturilor,
  • reglementarea contabilă şi recunoaşterea fiscală a subvenţiilor în vederea clarificării facilităţilor legate de scutirea de la plata impozitului pe profit.

Ce au propus transportatorii la discuțiile de la Finanțe

Lista revendicărilor transportatorilor pusă pe masă la Ministerul Finanțelor:

  • tratament fiscal identic pentru public și privat și creșterea beneficiilor neimpozabile pentru angajații din transporturi, care e în cuantum de 265 de lei
  • creșterea valorii zilnice acceptabile pentru masa angajaților delegați sau detașați neimpozabilă, în valoare de 50 de euro pe zi care să se adauge la plafonul maxim de 87,5 euro pe zi, limita în care se poate acorda indemnizația.
  • recuperarea unui procent din acciză, direct de la pompă pentru toate firmele de transport rutier licențiate.
  • revenirea la sistemul RO e-transport, e-sigiliu doar la mărfurile cu risc ridicat.
  • revenirea la 5% la impozitul pe dividende și eliminarea dublei impozitări CASS
  • revenirea la plafonul numerar la forma veche a legii
  • să nu se instituie sancțiuni pentru transportatori pentru nerespectarea de către beneficiar a condițiilor de declarare a mărfurilor cu risc ridicat.

Între timp, Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus un set de măsuri care să aibă ca rezultat final reducerea RCA. Acestea vizează, printre altele, revizuirea sistemului bonus-malus, posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA, precum și plata în rate a primei de asigurare, potrivit unui document al ASF, consultat de HotNews.ro.