Avocatul lui Cornel Dinicu consideră că arestarea preventivă a clientului său în urma incendiului de la Ferma Dacilor este o „anatemizare”, iar motivările procurorilor sunt „puerile”.

Complexul turistic Ferma Dacilor a fost mistuit într-un incendiuFoto: Inquam Photos / Bogdan Buda
  • „Să pleci de la nişte ipoteze empirice, de la simple supoziţii şi probabilităţi – chiar raportul ISU dă nişte ipoteze probabile şi nu trage o concluzie cu caracter tehnico-ştiinţific - pentru a-l anatemiza pe acest om şi a-i pune în cârcă toată această rezoluţie infracţională, mi se pare prea mult la acest moment, când ne aflăm într-o fază incipientă a procesului penal şi trebuie să discutăm strict ce pericol public reprezintă acest om, în drama pe care o trăieşte, să suporte consecinţele celei mai dure măsuri de prevenţie”, a afirmat avocatul Iancu Toader sâmbătă, la Antena 3, potrivit News.ro.

Acesta consideră că procurorii care l-au inculpat pe Dinicu în dosarul care vizează incendiul în care opt oameni au murit au venit în faţa instanţei cu o motivaţie „puerilă”.

  • „Dacă la momentul respectiv considerai că nu este un pericol public şi omul a fost lăsat pentru cele creştineşti şi aşa mai departe, nu ai considerat că este un pericol public, brusc, după câteva zile, constaţi că se impune arestarea preventivă subsumat unei motivări puerile cum că dânsul trebuie extras din comunitate deoarece reprezintă un pericol şi aşa s-ar da un exemplu opiniei publice. Or, noi nu judecăm emoţional, nici pentru opinia publică”, mai spune avocatul.

Acesta este de părere că Parchetul „nu are doar obligaţia de a strânge probe în defavoarea inculpatului, ci şi în favoarea acestuia”.

Ce spune avocatul despre branșarea ilegală la rețea

Întrebat la Digi24 dacă Ferma Dacilor fost branșată legal sau ilegal la rețeaua electrică, avocatul Iancu Toader a spus că „se încearcă niște interpretări trunchiate, scoase din context”.

„Este o diferență între o branșare sau racordare ilegală și existența unei subdimensionări”, spune el.

Mai mult, în legătură cu subdimensionarea stației de transformare, acesta a acuzat ANRE că nu a răspuns la sesizările reprezentanților pensiunii.

El a subliniat la Antena 3 și Digi24 că au existat numeroase „demersuri” pe care clientul său le-a făcut pentru a obţine avize şi autorizaţii de la instituţiile statului.

„Legat de subdimensionare, trebuie luate în calcul și diligențele pe care le-a făcut domnul Dinicu și în același timp de a compensa această subdimensionare prin existența unor generatoare, pentru că dânsul a făcut «n» solicitări pentru a primi racordare legată la acest spațiu. Nu toată pensiunea are legătură cu desfășurarea activității turistice. A fost control de la autoritatea competentă. Li s-au dat șase puncte care să facă obiect al intrării în legalitate. Le-a întrunit, a făcut chiar mai mult de atât, a corespondat cu autoritățile, n-a primit concursul acestora. Dacă nu era branșat și nu avea acces la curent cum făcea reclamațiile în care a învederat tot timpul existența unor fluctuații de tensiune. Cum putem noi trage concluzii empirice pe opinia acestei autorități sau a unui înscris? Această opinie a autorității nu substituie un mijloc de probă tehnico-științific. Sunt poziții ale autorității respective și vor face parte din ansamblul probatoriu care va sta la baza raportului de expertiză”, a afirmat avocatul la Digi24.

„Dacă veţi observa şi conţinutul referatului Parchetului, referatul de propunere privind solicitarea măsurii arestării preventive, veţi observa că se face referire, însă într-un mod trunchiat, la ceea ce domnul Dinicu a încercat să facă, depunând toate diligenţele, chiar mai mult decât i s-a solicitat de către ISU pentru această autorizaţie”, a afirmat Iancu Toader la Antena 3.

Cornel Dinicu, arestat preventiv

Miercuri seară, magistraţii Judecătoriei Ploieşti au admis propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii Parchetului Tribunalului Prahova pe numele controversatului om de afaceri Cornel Dinicu, cel care a înființat şi care administra, de fapt, complexul turistic Ferma Dacilor din Tohani.

Administratorii din documente ai pensiunii, Adrian Vitomir Ristin şi Adelina Elena Ilie, au primit mandate de arestare la domiciliu. Toți trei sunt acuzaţi de infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Omul de afaceri Cornel Dinicu, care a înființat și conducea complexul turistic Ferma Dacilor, și cei doi administratori din acte au contestat mandatele de arestare.

Tribunalul Prahova judecă săptămâna viitoare, marţi, contestaţiile depuse de Cornel Dinicu la mandatul de arestare preventivă şi de ceilalţi doi inculpaţi la mandatele de arest la domiciliu în dosarul privind incendiul în care opt oameni au murit carbonizaţi.

Ferma Dacilor a făcut plângere penală

Totodată, Iancu Toader a declarat sâmbătă la Digi24 că societatea pe care funcționa Ferma Dacilor a formulat, în urma incendiului, o plângere penală.

„Plângerea penală a fost făcută recent de colegul meu care este cu mine în echipă (...) din partea societăţii , evident, legat de circumstanţele producerii acestui accident. Nu este o plângere îndreptată împotriva unei persoane”, a afirmat avocatul.

Acesta a precizat că reclamaţia „este subsumată tezei” conform căreia nu se putea ajunge la acest incendiu „decât ca urmare a unui act criminal”.

Întrebat dacă plângerea se referă, în mod explicit, la compania de electricitate sau la ANRE, avocatul a răspuns: „Dat fiind faptul că această plângere a fost înregistrată, ea a primit ordonanţă de reunire, acel dosar se va analiza împreună cu cel principal, făcând obiect al unei cercetări penale eu nu pot să dau mai multe amănunte pentru că aş încălca o obligaţie legală, aceea care se numeşte caracterul nepublic al urmăririi penale”.

Ferma Dacilor, branșată ilegal la rețea

Complexul turistic a reclamat la ANRE că are probleme cu curentul, deși era branșat ilegal la rețea.

Instalațiile de electricitate ale Fermei Dacilor erau atât de subdimensionate, încât era nevoie de construirea unui post nou de transformare pentru acoperirea întregului necesar de consum, se arată într-un răspuns al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) la solicitarea HotNews.ro.

ANRE spune că a primit reclamații de la reprezentanții pensiunii, în luna mai, cu privire la existența unor fluctuații de tensiune în rețea și a cerut distribuitorului de energie din zonă, DEER (fosta Electrica Distribuție) să verifice situația.

DEER a descoperit că, de fapt, pensiunea se alimenta de la un punct de consum aflat la 650 de metri depărtare, care avea aviz pentru o pompă de apă și certificat de racordare pentru o casă de locuit cu panouri fotovoltaice, când de fapt avea nevoie de un întreg post de transformare pentru a-și acoperi consumul.

Ferma Dacilor se alimenta printr-un cablu de 650 de metri

În răspunsul către HotNews.ro, ANRE precizează că a primit o reclamație, în luna mai 2023, din partea Alinei Florentina Cealâcu, formulată în numele societății Ferma Dacilor Production, prin care se reclamau inconveniențe provocate de nivelul de tensiune scăzut la locul de consum din comuna Gura Vadului, localitatea Tohani, strada Principală nr. 76B.

ANRE a cerut distribuitorului din acea zonă, DEER, să ia de urgență măsurile necesare în vederea asigurării calității energiei electrice distribuite la acel loc de consum și să monitorizeze curba de tensiune timp de cel puțin șapte zile, apoi să transmită ANRE și reclamantei rezultatele monitorizării.

În data de 28 iunie, DEER a comunicat ANRE și reclamantei că alimentarea cu energie la acel loc de consum se realizează printr-un branșament trifazat, racordat la rețeaua electrică de joasă tensiune conform unui aviz tehnic de racordare emis în 2014 pentru obiectivul „pompă apă”, racordat la postul de transformare Tohan Sat, puterea aprobată fiind de 8 kW.

DEER a precizat că, în 29 mai 2023, a emis un certificat de racordare pentru obiectivul „locuință plus centrală electrică fotovoltaică”, puterea fiind tot de 8 kW. Deși în certificatul de racordare se preciza că nu este permisă racordarea altor utilizatori, ferma se alimenta de aici printr-o instalație cu o lungime de 650 de metri.

Mai departe, DEER a arătat că ferma depusese o cerere de racordare la rețea în anul 2022 pentru un loc de consum nou, respectiv pensiune agroturistică, însă pentru acoperirea necesarului de consum era nevoie de realizarea unui post de transformare nou.

Valorile tensiunii electrice în rețeaua din zonă erau normale

Distribuitorul a mai transmis autorității de reglementare că a verificat valorile de tensiune în postul Tohani Sat, iar acestea se încadrau în limitele normale.

Totodată, ANRE precizează că nu a primit în perioada noiembrie-decembrie 2023 petiții sau reclamații de la locuitorii din zonă referitoare la eventuale fluctuații ale tensiunii electrice.

Cornel Dinicu critica autoritățile

Cornel Dinicu a criticat autoritățile în noiembrie 2022 într-un interviu pentru Observatorul Prahovean despre care spunea că se mișcă încet.

„Sistemul este foarte greoi și foarte încâlcit. Nu te ajută, doar te încurcă. Mi-aș dori ca sistemul să nu mă mai încurce, să fie lucrurile mai simple. Că nu facem nimic ilegal…”, a declarat la vremea respectivă Cornel Dinicu.

El se plângea de reacțiile lente ale autorităților, iar pentru a exemplifica, a dezvăluit faptul că PUZ-ul la clădirea în care acum se află restaurantul a durat patru ani.

Dinicu povestea că pensiunea este conectată la reţea de alimentare cu energie electrică, dar că puterea acesteia nu este suficientă, astfel încât a dus la pensiune generatoare. „Avem generatoare. Avem... Ne mai dă şi statul un pic de curent. Am făcut cerere de vreo 10 ani, tot aştept să ne mărească puterea, să ne tragă o linie de medie” spunea omul de afaceri.

Victimele nu au avut nicio șansă

Și procurorii care instrumentează cazul au susținut că pensiunea a funcționat prin încălcarea sistematică a legii.

Șansele ca victimele incendiului de la „Ferma Dacilor” să se poată salva au fost aproape inexistente, date fiind numeroasele probleme pe care le avea pensiunea, care era racordată la rețeaua de alimentare cu energie electrică de la o pompă cu apă a unei persoane fizice, având o putere de 8.00 Kw, insuficientă pentru susținerea unei pensiuni, arată procurorii în documentul cu propunerea de arestare.

Omul de afaceri Cornel Dinicu, care a înființat și conducea complexul turistic Ferma Dacilor, a susținut că incendiul - în care au murit opt oameni - a fost pus intenționat.

Criminaliștii au identificat vineri și ultima victimă a incendiului de la Ferma Dacilor, fiind vorba de un copil de 11 ani, Petre Ene, care a murit alături de fratele său de 16 ani, Luca, și tatăl lor, Lucian. Victimele au fost identificate pe baza probelor ADN.