Curtea de Apel București a constatat ca fiind încetate de drept măsurile asigurătorii dispuse de DNA în 2012 asupra terenului din Băneasa deținut de companiile lui Puiu Popoviciu, Băneasa Investments SA și Băneasa Business & Technology Park SA, terenuri pe care se află Mall Băneasa, Ikea și Ambasada SUA. În august 2017, Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare. În iunie 2023, omul de afaceri - aflat de peste șapte ani în Marea Britanie, unde instanțele au refuzat cererile României de extrădare - a scăpat de condamnare, printr-o decizie de suspendare luată de instanța supremă.

Puiu PopoviciuFoto: AGERPRES

Decizia privind „încetarea de drept” a sechestrului pe terenurile din Băneasa ale lui Puiu Popoviciu a fost luată joi de către judecătoarea Liana Arsenie, președintele Curții de Apel București, care rejudecă dosarul Băneasa, scrie G4Media.

„Constată încetate de drept măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanţa din 23.08.2012 emisă în dosarul de urmărire penală nr. 206/P/2006 faţă de persoanele responsabile civilmente Băneasa Investments SA, respectiv Băneasa Business & Technology Park SA”, este decizia Curții de Apel, care nu este definitivă.

Judecătoarea Arsenie a constatat că nu s-ar fi respectat articolul 250 indice 2 din Codul de procedură penală, care prevede că măsurile asigurătorii trebuie verificate o dată la un an, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Acest articol a intrat în vigoare în urmă cu 3 ani, prin Legea nr. 6 din 18 februarie 2021.

Procesul Băneasa este rejudecat acum la Curtea de Apel București, următorul termen fiind 19 ianuarie.

PressHub a scris în această săptămână că Puiu Popoviciu a reușit să anuleze în instanță două hotărâri de Guvern emise în 1999, potrivit cărora terenurile Universității Agronomice din Băneasa faceau parte din domeniul public al statului.

Terenul de 224 de hectare a făcut obiectul infracțiunilor din dosarul în care omul de afaceri a fost condamnat la 7 ani de închisoare, pentru fraudele cu terenurile Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. Dacă decizia rămâne definitivă, acuzațiile DNA în procesul de corupție nu mai au fundament, iar magnatul rămâne cu terenurile luate de la stat, a scris PressHub.

Terenul are ca delimitare la est - comuna Pipera, la sud - Aeroportul Băneasa şi Aeroclubul Român, la vest - DN1, la nord - Bd. Privighetorilor. Ambasada SUA, aflată la adresa Bulevardul Dr. Liviu Librescu 4-6 se află în interiorul acestei delimitări.

În august 2017, omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv de instanța supremă la 7 ani de închisoare în dosarul Băneasa. În prima instanță, Popoviciu fusese condamnat la nouă ani de inchisoare cu executare. Pentru patru dintre persoanele judecate în acest dosar, faptele s-au prescris.

Puiu Popoviciu a plecat din România înainte de pronunţarea sentinţei, el aflându-se în Marea Britanie, de unde autorităţile române au încercat fără succes să îl extrădeze. Iniţial, el a fost reţinut la Londra, însă a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire sterline.

Ulterior, în 2021, Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii a respins definitiv cererea României de extrădare a omului de afaceri, judecătorii britanici motivând că Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparţial în România şi a „suferit o negare completă” a drepturilor sale la un proces corect, aşa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al CEDO.

În mai 2023, Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea executării condamnării în cazul lui Puiu Popovicu. DNA a contestat decizia, iar în 21 iunie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca nefondată contestația procurorilor. Astfel, a fost menținută decizia de suspendare a pedepsei de 7 ani de închisoare, iar dosarul se rejudecă.