Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, susține că sunt scandaloase situațiile în care anumite fețe ale Bisericii, de obicei preoți, ajung în preajma campaniilor electorale să facă propagandă politică și, astfel, îndeamnă oamenii să voteze într-un anumit mod. Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului „Aproximativ Discuții cu Gojira”, publicat pe YouTube.

Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al PatriarhieiFoto: Agerpres

„O mare dezamăgire. E scandalos ca un om să vorbească de la altar, invitând sau incitând la un vot politic. Nu se face asta. Statutul clericului trebuie să fie unul obiectiv în biserică și intruziunea în zona politică este una care îl compromite, pentru că oamenii simt”, a spus Vasile Bănescu după ce a fost întrebat cum se poziționează față de astfel de cazuri care au apărut în spațiul public în trecut.

El subliniază că situații de acest tip au loc mai ales în mediul rural, pentru că acolo oamenii „sunt foarte slab informați”.

  • „Tot ce spuneți dumneavoastră, fondat, sigur, pe realități punctuale, s-a consumat, vom vedea la anul ce se va întâmpla, dar s-au consumat mai ales în zonele rurale, unde, știți prea bine, comunitatea e aglutinată în jurul câtorva persoane: e vorba de medici, de primar, de preot, ei sunt mai influenți.
  • Adică oamenii în spațiul românesc rural, trebuie să recunoaștem, sunt oameni foarte slab informați, sunt oameni care nu au timp de lecturi, nu au timp de reflecție, inclusiv politică. Și, atunci, primul lor reflex este să întrebe pe medic, la care ajunge, pe preot: «părinte, ce să facem, cum e mai bine pentru noi?». Și, probabil, adică sigur, au fost persoane din zona aceasta care și-au exprimat opinia personală și au fost urmați, în mod cert, în acest sens”, susține Vasile Bănescu.

Vasile Bănescu, despre preoții care îi îndeamnă pe oameni să voteze într-un anumit mod: „Nu se poate stopa”

Totodată, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române admite faptul că fenomenul nu poate fi oprit, pentru că nu se poate pedepsi „drastic” o asemenea faptă.

„Nu se poate stopa, pentru că nu este o culpă care să poată fi pedepsită drastic. Se primesc mustrări, în mod natural aceasta este prima fază. La recidivă, la ieșire în evidență, la ieșire din peisaj, la derapaje grave (...) firește că sunt cazuri care trebuie sancționate gradual. Gradualitatea reprezintă în Biserică o obligație”, a declarat Vasile Bănescu, care a precizat și că atunci când aude de astfel de situații ia „atitudine publică”.

Declarațiile lui Vasile Bănescu, la minutul 20:45:

Alegerile din 2024 în România

În anul 2024 în România vor avea loc toate tipurile de alegeri: europarlamentare, parlamentare, locale și prezidențiale.

Până acum, știm doar data organizării alegerilor europarlamentare: 9 iunie 2024. Acestea vor da startul unui an plin de campanii electorale, la finalul căruia vom avea reprezentanți proaspăt aleși atât la nivel local, cât și la nivel central.

Citește și: