Vaccinul ROR nu provoacă autism, o arată foarte multe studii pe care le prezentăm în articolul de mai jos. Nevaccinând copiii, riscăm readucerea în actualitate a unor boli grave, precum rujeola. Mai ales pentru micuții nevaccinați și pentru femeile însărcinate.

Copil cu rujeolăFoto: Shutterstock

Suntem în epidemie de rujeolă. Ministerul Sănătății spune că în acest moment se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. Rujeola (pojarul) este o boală extrem de contagioasă cu cele mai multe complicații pentru tractul respirator și sistemul nervos central. Iar copiii nevaccinați, sub 5 ani, au cel mai mare risc să le dezvolte. De ce am ajuns aici?

Vaccinul care ar proteja copiii de această boală există în schema națională de vaccinare. Se numește ROR – rujeolă, oreion, rubeolă, și se face între 1 an și 1 an și jumătate. Pentru a ne feri de astfel de situații epidemice, rata de vaccinare la nivel național ar trebui să fie de 95%.

Însă, în prezent, „acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani”, conform Ministerului Sănătății.

Scade rata de vaccinare, crește numărul îmbolnăvirilor de rujeolă

Scăderea numărului de vaccinări cu ROR nu se întâmplă doar la noi în țară. E un val care a cuprins Europa de Vest de mulți ani și care la noi a ajuns mai târziu.

Într-un comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății din aprilie 2023, se arată că rujeola a fost raportată în 17 țări din regiunea europeană a OMS de la începutul anului 2023. Peste 900 de cazuri au fost raportate până la sfârșitul lunii februarie, depășind numărul raportat pentru tot anul 2022. În 2021, un număr record de copii, aproape 40 de milioane la nivel global, nu au fost vaccinați împotriva rujeolei: 25 de milioane de copii au ratat prima doză și încă 14,7 milioane de copii au ratat a doua doză a vaccinului, se mai arată în comunicat. De ce s-a ajuns aici?

CITEȘTE CONTINUAREA PE TOTUL DESPRE MAME