Duminică, 5 noiembrie 2023, în Republica Moldova vor avea loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. În cadrul acestui scrutin vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali.

Studenți Moldova în BucureștiFoto: Adi Iacob / HotNews

În acest context, am discutat cu mai mulți studenți din Republica Moldova, la București, pentru a afla, în primă instanță, dacă subiectul alegerilor este unul de interes pentru tineri și dacă vor merge pe 5 noiembrie să-și exercite dreptul la vot în localitățile lor de baștină.

Am căutat, de asemenea, să aflu dacă tinerii basarabeni din București urmăresc evoluția comunităților lor, dacă sunt mulțumiți de activitatea administrațiilor locale, precum și dacă își doresc o schimbare, în urma alegerilor de duminică.

Întrucât dihotomia Est/Vest persistă și la nivelul alegerilor locale, era important să înțeleg cărui set de valori politice se asociază studenții din Moldova, prin alegerea candidatului de care se găsesc reprezentați, la nivel de comunitate.

Un alt subiect important care a tranșat campania electorală pentru localele din acest an, din Republica Moldova, a fost decizia Parlamentului de a modifica Codul electoral. Astfel, nu vor putea să candideze la alegerile locale generale din 5 noiembrie persoanele care sunt „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curtea Constituțională ca argument în contextul declarării neconstituționalității partidului politic" al controversatului politician moldovean Ilan Șor.

Prin urmare, am vrut să știu pe care parte a baricadei justițiare se poziționează studenții basarabeni la București. În cele din urmă, am ținut să subliniez planurile de viitor ale studenților, vrând să știu dacă aceștia își doresc să revină în Republica Moldova, după încheierea studiilor, sau în continuare se văd profesând într-o capitală europeană.