​Ieșirile la pensie ale magistraților din ultimele luni sunt îngrijorătoare, dar nu în maniera în care trebuie să ne speriem, a declarat joi ministrul Justiției, Alina Gorghiu, la finalul ședinței de Guvern. Potrivit a cesteia, la începutul anului viitor sunt așteptați să intre în sistem aproape 700 de noi magistrați.

MagistratFoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia Images
  • „Au fost câteva luni foarte complicate pentru sistem, dar să știți că vacuumul din instanțe și din parchete nu este generat de ultimele luni.
  • Au fost doi ani, din păcate, în care nu am avut examen, nu s-a putut da examen la INM din motive pe care le știți, o lege a Parlamentului, care a fost declarată neconstituțională.
  • Ca atare, intrări în sistemul judiciar, în sistemul de justiție, nu au fost în acea perioadă, motiv pentru care prejudiciul referitor la resursa umană de acolo ni se trage.”, a declarat joi Alina Gorghiu, întrebată fiind despre valul de pensionari avizate de Iohannis.

Aproape 700 de noi magistrați vor intra în sistem la începutul anului viitor

Aceasta a anunțat o infuzie de noi magistrați în sistem de la începutul anului 2024.

  • „Chiar vorbeam cu președintele CSM, domnul Grădinaru, despre eforturile pe care le facem acum și vreau să vă informez că, la începutul anului 2024, când se vor fi finalizat examenele, vom avea aproape 700 de magistrați noi în sistem. Sunt o parte la INM, o parte din cei care sunt de profesii juridice cu vechime 5 ani, care au acceptat să dea examenul pentru a intra în magistratură.
  • Mă bucur că vom avea această infuzie de cadre noi în sistemul de justiție, pentru că deficitul e destul de mare. Ieșirile la pensie din ultimele luni sunt îngrijorătoare, dar nu în maniera în care trebuie să ne speriem.”, a spus aceasta.

Despre plata salariilor câștigate de magistrați în instanțe, aceasta a spus că deja sunt eşalonate sumele de bani care se plătesc acestora.

„Vom vedea care va fi soluţia la care se va ajunge. Deja sunt eşalonate sumele de bani care se plătesc magistraţilor. Acesta ar fi cred că ultimul an - în 2019 s-a semnat acel memorandum de eşalonare -, dar discuţia este una care se va face şi vă vom anunţa soluţiile.”, a mai spus aceasta.

Întrebată dacă se va face o lege a salarizării separat pentru magistrați, aceasta a arătat către Ministerul Muncii.

„Nicio lege a salarizării, chiar dacă este exclusiv pentru magistrați sau altă categorie socio-profesională, nu intră în competența Ministerului Justiției. Salarizarea este domeniul Ministerului Muncii. Dacă se va agrea sau orice soluție se va agrea pe salarizare, va emana de la Ministerul Muncii, de la colega mea, doamna ministră Bucura”, a mai spus Alina Gorghiu.