În a șaptea zi a războiului Israel – Hamas, Hezbollah a anunțat că este „pe deplin pregătit” să intervină împotriva Israelului la momentul potrivit. Declarația a venit de la numărul doi al organizaţiei paramilitare libaneze în faţa a peste o mie de susţinători ai grupării care au manifestat în sprijinul palestinienilor la Beirut.

Muzeul HezbollahFoto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

„Hezbollah urmăreşte mişcările inamicului. Suntem pe deplin pregătiţi şi vom lua măsuri la momentul potrivit”, a avertizat şeicul Naim Qassem.

Ce este Hezbollah

Hezbollah, care înseamnă „Partidul lui Dumnezeu”, este un grup politic și armat șiit susținut de Iran, care a fost format în 1982 pentru a lupta împotriva ocupației Israelului în sudul Libanului.

Hezbollah își are rădăcinile în grupurile armate formate de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran, în urma invaziei Libanului de către Israel în 1982. Grupul, cu sprijin printre musulmanii șiiți, este unul dintre cei mai mari dușmani ai Israelului din regiune.

În 2021, liderul Hassan Nasrallah a susținut că Hezbollah are 100.000 de luptători. Grupul se laudă că are rachete de mare precizie și spune că poate lovi toate părțile Israelului.

Statele Unite estimează că Iranul a alocat sute de milioane de dolari anual Hezbollah în ultimii ani.

Grupul, condus de Nasrallah din 1992, este unul dintre cele mai influente blocuri politice din sistemul politic sectar al Libanului, având sprijinul unei mari părți a populației șiite.

Luptătorii Hezbollah au desfășurat o campanie susținută împotriva forțelor israeliene din Liban și au lansat atacuri asupra civililor israelieni din alte țări.

Forțele israeliene s-au retras unilateral din sudul Libanului în 2000, după aproape 20 de ani de lupte, ceea ce a determinat Hezbollah să se proclame prima armată arabă care a forțat Israelul să cedeze controlul asupra teritoriului.

Hezbollah și-a lansat manifestul după formarea sa, subliniind ideologia și obiectivele sale, care includ înfrângerea Israelului și expulzarea entităților colonialiste occidentale din Orientul Mijlociu.

Care este diferența dintre Hezbollah și Hamas

Hezbollah și Hamas sunt entități separate, dar împărtășesc obiectivul comun al rezistenței armate împotriva Israelului.

În timp ce Hezbollah este o organizație libaneză, Hamas este un grup palestinian care a fost format în Gaza în 1987, după începutul primei Intifada, o revoltă împotriva ocupării teritoriilor palestiniene de către Israel. Hamas controlează politic Fâșia Gaza după ce a câștigat alegerile din 2006.

După atacul de sâmbăta trecută al Hamas asupra Israelului, Hezbollah a transmis o declarație în care spune că urmărește îndeaproape situația și că este în contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene.

În declarație se precizează că este un „răspuns decisiv la ocupația continuă a Israelului și un mesaj către cei care caută normalizarea cu Israelul”, referindu-se la țările arabe care încearcă să normalizeze legăturile cu Israelul.

Liderii Hezbollah și Hamas s-au întâlnit și în 2020 pentru a discuta despre normalizarea relației dintre Israel și țările arabe.

Este Hezbollah o organizație teroristă?

Statele Unite și alte țări occidentale consideră Hezbollah o „organizație teroristă”. Statele din Golf, aliate cu SUA, inclusiv Arabia Saudită, consideră grupul ca fiind un grup „terorist”.

Uniunea Europeană clasifică aripa militară a lui Hezbollah drept „grup terorist”, dar nu și aripa sa politică.

Hezbollah are miniștri în guvernul din Liban și parlamentari. Partidele care se opun grupului îl acuză că a condus Libanul în conflict.

Grupul a devenit proeminent din punct de vedere politic după ce Siria, aliatul apropiat al lui Hezbollah, s-a retras din Liban după asasinarea fostului prim-ministru Rafik Hariri în 2005.

În 2016, politicianul susținut de Hezbollah Michel Aoun a devenit președinte. Doi ani mai târziu, Hezbollah și aliații săi au câștigat majoritatea la primele alegeri generale din țară, după nouă ani.

La alegerile din 2022, blocul politic al lui Hezbollah și-a pierdut majoritatea, dar grupul continuă să controleze politica țării. (Sursa: Al Jazeera)