​Doar 11% dintre români ar putea face faţă din punct de vedere financiar costurilor cu repararea sau înlocuirea bunurilor afectate de un potenţial dezastru care le-ar afecta locuinţa, rezultă din cel mai nou studiu sociologic realizat de IRES pentru UNSAR.

Teanc de baniFoto: Shutterstock

Totodată, 80% dintre respondenţi au declarat că ştiu ce ar trebui să facă în caz de cutremur pentru a se proteja şi a rămâne în siguranţă, arată acelaşi studiu. Un procent similar consideră şi că locuinţa lor este rezistentă şi foarte rezistentă în situaţia producerii unui cutremur.

În acelaşi timp, doar 30% dintre români deţin un kit de prim-ajutor pe care l-ar putea folosi dacă ar avea loc un cutremur.

„Azi, de Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscurilor la Dezastre, ne reamintim că România este una dintre ţările europene cele mai expuse şi readucem în prim-plan importanţa existenţei unor soluţii de protecţie financiară dedicate proprietarilor de locuinţe”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

UNSAR, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări.

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES - activează pe piaţa de cercetare din România şi funcţionează ca un think tank independent, o parte dintre studiile şi proiectele pe care le dezvoltăm fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societăţii româneşti.