Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spune că a „descoperit cu mare tristețe lucruri” citind eseurile trimise de adolescenți în cadrul unui concurs organizat de Ministerul Justiției: „Părinți, vă rog să vorbiți cu copiii voștri!”.

CyberbullyingFoto: Ilia Burdun | Dreamstime.com

Gorghiu afirmă că după ce a citit eseurile trimise de elevi de liceu în cadrul concursului „Legile se aplică și pe Net” a descoperit traumele prin care trec adolescenții.

„Sunt lucruri pe care le-am descoperit cu mare tristețe citind eseurile trimise la Ministerul Justiției de către liceeni, în cadrul concursului “Legile se aplică și pe Net”. Modul în care îi afectează cyberbullyingul, traumele prin care trec sau faptul că le este furată identitatea online...sfâșietor. Sunt doar copii…care au nevoie de ajutorul nostru! Îmi doresc ca fiecare copil din România să știe că nu e singur!”, a scris Gorghiu, pe pagina de Facebook a Ministerului Justiției.

Ea a postat și câteva pasaje din eseuri trimise de adolescenți:

  • „Întrebarea lui Luca, clasa a 10-a din Suceava, ,,Este permis online tot ceea ce legea nu interzice?" deschide o dezbatere despre limite.
  • Camelia, clasa a 12-a din București, merge și mai departe și trage un semnal de alarmă: „Cyberbullyingul duce la superlativ bullyingul, urmărind victima chiar și atunci când aceasta părăsește contextul în care se produce violența psihologică, de exemplu școala”.
  • Curajul pe care îl are Francesca-Denisa, clasa a 10-a Focșani, de a spune ce a pățit, pentru că știe că ”există numeroase cazuri de acest gen cu care se confruntă adolescenții” este excepțional. Matei, clasa a 10-a București, subliniază și el că „bullyingul pe internet e periculos. E periculos pentru că te poate face să te simți singur și fără stimă de sine…”.
  • Maria, clasa a 10-a din Constanța, vorbește despre regulile dure ale internetului: „Mănâncă sau vei fi mâncat. Internetul nu este o jucărie”.